У Добромилі презентували книгу про о. Івана Могильницького [фото]

27 червня 2022
Друк
Фото Степана ПАВЛІШАКА
  24 червня 2022 року Божого, у Добромилі відбулося представлення книги про славного краянина о.крилошанина Івана Могильницького "Отець Іван Могильницький: повернення до парафії на початку 21ст. Дослідження, матеріали, документи " авторів Ірини Лапицької та професора Михайла КріляДана дата була обрана не випадково — саме 24 червня 191 рік тому, 1831 р, о. Іван Могильницький відійшов до вічності.  

Відкриваючи захід, ведуча Оксана Гільжинська наголосила, що сьогодні особлива подія, адже народжується нова громадська організація "Добромильські діалоги". І першою ластівкою початку роботи нашої організації є представлення книги "Отець Іван Могильницький". Після молитви ведуча зупинилася на величі постаті о.Могильницького і запросила до слова співавторку книги і першовідкривача імені Могильницького пані Ірину Лапицьку, яка поділилася спогадами про задум і працю над створенням музею і книжки та популяризацією імені видатного краянина і ознайомила присутніх з біографією Могильницького.

 

Професор Михайло Кріль, співавтор книги, говорячи про працю над книгою, зазначив, що особливо велике значення мало слово Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава та подякував меценату видання книжки Ігорю Гарасю. Він наголосив, що на засадах Могильницького виховувалося ціле покоління української інтелігенції.

Пісню про мову вионала колишня учениця Міженецької школи Олена Савка. Про працю на колишній парафії о.Могильницького говорив теперішній парох Дроздович о.Ігор Ковба.

З привітанням виступили: Валерій Калинюк, голова ГО "Святий Юр", письменник Петро Шкраб'юк, який присвятив авторам книги свою поезію; почесна голова ВО Союзу Українок, представниця департаменту освіти і науки ЛОДА Ореслава Хомик, яка зазначила, що вже втретє бере участь у вшануванні пам'яті о.Могильницького; директорка самбірського ліцею ім.Андрія Чайковського Світлана Якубовська, яка наголосила на важливості цієї неординарної події; доктор філософії Олег Огірко, який зупинився на вагомих заслугах о.Мольницького; о.Йосиф Будай,ЧСВВ,який говорив про важливість праці священника та представив декілька своїх книжок; уродженка Дроздович Галина Семчишин поділилася спогадами з дитинства про церкву; професор Роман Дутка, який зупинився на важливості просвітництва; декан Добромильський о.Павло Коляса, зазначив, що відчув гордість, що належить до родини греко-католицьких священників і що постать о.Могильницького є велика і унікальна та попросив помолитися за упокій бл.п. о.Івана Могильницького. Завершився захід духовним гімном Українии “Боже, великий, єдиний...”

Степан ПАВЛІШАК

 

ФОТОРЕПОРТАЖ

 

 

 

Теми: Добромильський деканат

Інші публікації за темою