“Вірую в єдиного Бога Отця, Вседержителя...”: в Старому Самборі відбулися передсвяткові реколекції на тему віри [фото]

23 грудня 2021
Друк
Фото Ірини ХМЕЛЬОВСЬКОЇ
17-19 грудня 2021 р в Старому Самборі відбулися передсвяткові різдвяні реколекції на тему віри та її ролі в житті християнина. Вів реколекції о. Юстин Бойко, ієромонах Студійського Уставу УГКЦ, Синкел у справах монашества Львівської Архиєпархії УГКЦ.

Протягом трьох днів віряни мали змогу послухати і замислитися над вірою Бога в нашому житті. Отець-реколектант на власному прикладі, прикладі священників УГКЦ в підпіллі, а також на прикладі святих Богородиці, Йосифа, Миколая Мир Лікійського розповідав про шлях до віри, уміння сказати “так” волі Божій, надії на те, що Господь завжди поруч незважаючи на терпіння, які можуть спіткати людину.

Окрему реколекцію присвятив о. Юстин постаті святого Йосифа. Він наголосив, що цей рік присвячений цьому святому, а також що саме до нього у свій час щоденно молився митрополит Андрей Шептицький. Вправно переплітаючи історію життя святого Йосифа з сучасним сьогоденням о. Юстин торкнувся важливої теми ролі чоловіків у парафіях, сім'ї, релігійному вихованні дітей, наголосивши, що якщо ми хочемо збудувати християнську Україну, то маємо пам'ятати, що Церква повинна триматися рівнозначно як на жіночих так і на чоловічих плечах.

Варто зауважити, що під час кожної з реколекцій отець-реколектант пов'язував події з Євангелія з викликами, які стоять перед сучасною людиною, показуючи, що незважаючи на дві тисячі років і технічний прогрес люди мають ті ж потреби бути любленими, бути вислуханими, бути в єдності, мають ті ж сумніви, ті ж терпіння. І надалі у них залишається лише один шлях до життя вічного — віра в Бога, послух Його словам. “Той що хоче добре йти життєвою дорогою мусить добре знати шлях і мати ціль. Бо той, що немає цілі в житті подібний до корабля в бурхливому морі. Саме віра допомагає нам зрозуміти сенс і ціль нашого існування тут на Землі”, - наголошував о. Юстин.

Прості, але сильні і глибокі слова отця-реколектанта проникали до самих сердець учасників реколекцій, які почерпнули велику духовну поживу під час його проповідей та зрозуміли слова св. Августина “Постав Бога на перше місце — і все стане на свої місця”.

Також окрім реколекційних наук, о. Юстин очолив Літургію за оздоровлення та уділяв парафіянам церкви Тайну Єлеопомазання і Тайну Сповіді.

Заключна реколекція відбулася на святковій соборовій Літургії під час храмового свята святого Миколая. Під час науки о. Юстин не лише розповів про шлях до віри святого єпископа Миколая Мир Лікійського, а й закликав усіх християн до єдності, процитувавши на останок слова Івана Франка: “Чи добро, чи лихо, чи яка година, будьте все з собою як одна родина. Любіться всі разом, бо кругом злі люде. Коли серед своїх любові не буде, то чужі вас певно не будуть любити, з ваших сварок скористають, щоб вас всіх згубити”.

На завершення реколекцій з подячним словом до о. Юстина звернувся о. Михайло Николин, подарувавши отцю-реколектанту пам'ятний сувенір на згадку про відвідини старосамбірської парафії. Високо оцінив реколекції і о. Богдан Добрянський, декан Самбірський, який очолював соборову Літургію в Старому Самборі 19 грудня, зазначивши, що багато священників мріють почути духовні науки о. Юстина Бойка на своїх парафіях.

Щиро дякуємо о. Юстину за його глибокі навчання, свідчення, молитву і щире слово. Нехай Боже слово супроводжує Вас на стежині Вашого життя!

Ірина ХМЕЛЬОВСЬКА

ФОТОРЕПОРТАЖ

 

Теми: Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою