“Дзвін скорботи”: в Старому Самборі вшанували пам'ять жертв Голодомору [фото]

29 листопада 2021
Друк
Фото Ірини ХМЕЛЬОВСЬКОЇ
27 листопада 2021 р.Б скорботна громада Старого Самбора зібралася біля Ювілейного Хреста на центральній площі міста щоб вшанувати пам'ять жертв комуністичного тоталітаризму — Голодомору 1932-1933 років. Урочистою процесією прибули на місце скорботи парафіяни церкви Святого Миколая на чолі з о. Михайлом Николиним, деканом Старосамбірським.

Символічно, що саме молодь — пластуни та школярі-старшокласники несли хоругви, квіти та засвічені лампадки до місця поминання жертв Голодомору, як нагадування, що свічка в цей день запалюється не лише для того щоб згадати усіх невинноубієнних жертв сталінської безбожної системи, а й для передавання пам'яті про ці жахливі часи від старшого покоління до молодшого.

Після екуменічної панахиди за жертвами Голодомору о. Михайло Николин звернувся до присутніх, згадавши невинних українців, а особливо дітей, у яких влада відібрала найголовніше — хліб, прирікши на вірну смерть. Пам'ятають про трагедію України, єднаючись з нами у скорботі, по цілому світі, - наголосив священник, та побажав, щоб промінь запаленої поминальної свічечки ніколи не згас у наших серцях.

З поетичним словом, сповненим болю та трагедії, виступили десятикласники школи ім. о.С. Дашо Марія Шукост і Володимир Оринчак, продекламувавши вірші присвячені трагедії Голодомору. Усі присутні під час звучання скорботного церковного дзвону та співу церковного хору взяли участь у акції “Запали свічку пам'яті”, сформувавши із запалених лампадок хрест, та вшанували пам'ять жертв Голодомору хвилиною мовчання. Завершився захід виконанням духовного Гімну України та тихою молитвою за усіма жертвами Великого Голоду.

Ірина ХМЕЛЬОВСЬКА

 

ФОТОРЕПОРТАЖ

 

 

Теми: Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою