Владика Ярослав у Рудках: Марія народила Христа понад дві тисячі років тому назад тілесно, тепер же вона народжує Його в наших душах [фото]

06 липня 2021
Друк
Фото Пресслужби СДЄ
Рудківська ікона Божої Матері
4 липня в м. Рудки, у храмі Пресвятої Євхаристії, Архиєрейською Святою Літургією, яку очолив владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, завершилася проща до Рудків-ської ікони Божої Матері. На Святій Літургії єпископу співслужили: декан Рудківський о. Іван Заяць, адміністратор храму о. Богдан Ванівський, а також священники Рудківського, Дрогобицького і Славського деканатів. Це вже одинадцята за числом проща, під час якої у храмі Пресвятої Євхаристії відбуваються нічні чування і похід містом з іконою Рудківської Матері Божої та запаленими свічками. 

Під час проповіді на Божественній Літургії владика Ярослав зазначив, що проща до Рудок – це мандрівка до цілющого джерела нашої Церкви у Самбірсько-Дрогобицькій єпархії – до Пресвятої Богоматері прославленої у Рудківській іконі. "В духовних прочанських зусиллях сюди нас завжди супроводжує Пресвята Богородиця, Божа і наша Мати, Матір усіх христи-ян. Це паломницьке місце є одним із тих численних місць, де Її материнський омофор особ-ливо ніжно й відчутно торкається кожного з нас, нашої Церкви і загалом усього багатостра-ждального українського народу", – додав єпископ. 

За словами проповідника, Марія є істинною Богородицею, котра народила Сина Божого, коли Божественне Слово з'єдналося з тілом і в єдиній нероздільній особі об'єднало Свою Божественну і людську природу. "Ця правда віри є справді вищою від будь-якого слова і розуміння. Все це – заради нашого зростання у святості, богоподібності і вічної щасливості кожного з нас", – сказав проповідник.

Далі владика Ярослав додав, що Пресвята Богородиця є Матір'ю всіх християн за усиновлен-ням, оскільки кожен через Божу силу Пасхального таїнства є братом чи сестрою Ісуса Хрис-та. "Як Матір Божа, у своїй материнській гідності Вона має у Бога таку благодать, яку личить мати Матері у Сина. І, як Матір християн, через материнську любов, Вона надає християнам таку ж силу і невидиму підтримку, яку матір надає своїм дітям", - наголосив єпископ.

"У цей святковий час, коли вдивляємося в образ Пресвятої Богородиці – прославленої у Руд-ківській іконі, в історію Її появи серед нашого народу, радіємо з усього того добра, яке при-несло нам християнство завдяки Хрещенню, здійсненому з волі нашого духовного просвіти-теля, святого рівноапостольного князя Володимира Великого", - зазначив владика Ярослав. Єпископ додав, що християни гуртуються довкола Богородиці, а вона, у свою чергу, безнас-танними молитвами до Свого Божественного Сина зцілює і піднімає кожного віруючого в Її Сина на дусі й тілі.

Відтак владика Ярослав пригадав присутнім, що на ІІ-му Ватиканському соборі Богородиця була проголошена також Матір’ю Церкви та Посередницею людського спасіння. "Марія ста-ла матір’ю Ісуса Христа, Богочоловіка, і не лише тут, на землі, але й у вічності. Ставши ма-тір’ю Христа, Марія, відповідно, є також Матір’ю Церкви, яка є Тілом її Сина. І не лише Ма-тір’ю Церкви як зібрання вірних, але і кожного вірного зокрема", - пояснив єпископ. Марія народила Христа понад дві тисячі років тому назад тілесно, тепер же вона народжує Його в наших душах. "Як тоді Вона піклувалася про свою дитину, про одяг, їжу та виховання, так сьогодні Богородиця піклується про зростання Христа в кожній людині. Вона як наша Мати дбає, щоб у кожній душі постійно народжувався Христос", - додав проповідник.

На завершення проповіді владика Ярослав зазначив, що поки Богородиця була на землі, лю-ди могли звернутися до Неї з проханням, і Вона могла відповісти звичайним способом. Але тепер, коли Богородиця є в Небі, засобом спілкування з нею є молитва. Молитва – це розмова з мешканцями Неба – Божого Царства. "Щоб звернутися до Богородиці, щоб попросити в Неї заступництва, нам треба молитися. Цією молитвою Богородиця в особливий спосіб плекає народження і зростання в наших душах і серцях свого Сина – Ісуса Христа", - пояснив єпископ.

Владика подякував душпастирям за співслужіння, а священникам храму і вірним – за те, що дбають про красу Божого дому. Свято завершилося молитвою перед іконою Рудківської Бо-городиці та водосвяттям.

За повідомленням Пресслужби Самбірсько-Дрогобицької єпархії та Степана Павлішака

 

ФОТОРЕПОРТАЖ

Світлини Пресслужби СДЄ та Степан ПАВЛІШАКА

 

 

Теми: Ярослав (Приріз), Рудківський деканат

Інші публікації за темою