У Старому Самборі Богдана Сольчаника й усіх Героїв Небесної сотні вшанували ходою пам'яті та урочистим реквієм [фото]

23 лютого 2021
Друк
Фото Ірини ХМЕЛЬОВСЬКОЇ
Горить незгаснуча свіча А пам'ять повертає в дні печалі, Де обірвалося життя Героїв На кривавому Майдані... Сім років тому зимового дня 20 лютого Україна одягла жалобу. Сім років тому здригнувся Старий Самбір від страшної звістки про загибель нашого земляка Богдана Сольчаника. Богдан Сольчаник лине в небо... Як мало літ кує зозуля... Йому завжди залишиться 28. Він завжди буде Героєм. Завжди буде в нашій пам'яті.

Уже сім років як 20 лютого старосамбірчани починають з молитви за невинноубієнними сучасними Героями, яких наздогнали кулі снайперів в мирний час під час мирного протесту в Києві . Не ставши винятком і цей рік. На цьогорічні урочистості до Дня Героїв Небесної Сотні прибули батьки Богдана Сольчаника, голова Старосамбірської ОТГ Ігор Трухим разом з заступником Русланом Пупою, представники місцевої влади, активісти, інтлегігенція міста, пластуни, молодь та усі небайдужі мешканці, яким до сих пір болить рана Майдану.

Вже традиційно Старий Самбір відвідують представники Українського Католицького Університету, викладачем якого був Богдан Сольчаник. Цього року вшанувати його пам'ять прибув о. Тарас Островський. Він разом з парохами храму Святого Миколая від УГКЦ та УПЦ о. Михайлом Николином та о. Іоаном Біликом відслужили поминальну панахиду, під час якої були зачитані імена усіх Героїв Небесної сотні. У своїй промові старосамбірський декан о. Михайло Николин порівняв трагедію 20 лютого зі Страсною п'ятницею, коли за спасіння людей, нації та Батьківщини було заплачено найвищу пожертву - власне життя. Також о. Михайло закликав пам'ятати Героїв не одноразово, 20 лютого, а усі 365 днів року. "Несімо Майдан в своєму серці! "- наголосив священник. Після панахиди та покладання квітів до Стелли Героїв Небесної Сотні уся громадськість міста взяла участь у величний ході пам'яті, яку очолили о. Михайло та о. Тарас. Пластуни та молодь з прапором в руках і запаленими лампадками, місцева влада, мешканці міста йшли центральною дорогою, разом співаючи "Ой у лузі червона калина", пісню, під яку сім років тому тисячі людей проводжали Богдана в останню путь.

Синьо-жовтий̆ прапор, який урочисто несла старосамбірська молодь, був піднятий на церковному подвір'ї під час виконання Гімну України, а в храмі Святого Миколая відбулася Заупокійна Літургія за Богданом Сольчаником та усіма Героями Небесної Сотні, яку відслужили о. Ігор Подан, о. Михайло Николин та о. Тарас Островський. Після Літургії зі словом спогадів про Богдана звернувся до присутніх о. Тарас. Він поділився своїми враженнями від першої зустрічі з Богданом у Львові: "Міцний потиск руки, очі серйозного чоловіка". А також наголосив, що Богдан, як і інша молодь в той час, своєю жертвою життя дали нам можливість тепер вільно молитися, одягти вишиванку, читати вірші українською. "Нехай пам'ять про них буде вічною, а наша щоденна молитва помножить їх місію берегти нашу державу, нашу культуру, і передавати її нашим дітям", - побажав священник. Завершились цьогорічні урочистості реквієм у виконанні учнів Старосамбірської ЗСШ #1, яка носить ім'я Богдана Сольчаника. Пісні та вірші зворушували присутніх до сліз. Наприкінці уся громада спільними устами та спільним серцем виконала Гімн України на честь Героїв, яких не маємо права забути.

Ірина Хмельовська

ФОТОРЕПОРТАЖ 

Теми: Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою