«Перед нами святий обов’язок – зробити все, щоб пам’ять про жертв Голодомору не згасла», – Глава УГКЦ в окремому листі

19 лютого 2021
Друк
Перед усіма нами сьогодні є особливе завдання – спільними зусиллями й особистими посильними внесками підтримати створення Музею Голодомору. Він має стати всенародним місцем пошани та молитви, місцем правди, в якому ми зможемо зібрати по крупинках і зберегти пам'ять про тих, кого намагалися витерти з історії нашого народу і нашої землі. На цьому наголосив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у листі до духовенства, монашества та мирян про підтримку створення Музею Голодомору.

 

«Наша Українська Греко-Католицька Церква протягом багатьох десятиліть викликів і гонінь не покидала своїх вірних і слугувала живим прихистком для українського народу. Промовляла тоді, коли навіть шепіт ставав смертним вироком, об’єднувала в спільній молитві, коли сильні цього світу розділяли і терзали наш люд голодом, репресіями, неприступними кордонами», – йдеться у листі.

«Після Революції Гідності, у 2016 році, Україна повернулася до будівництва наступної частини Меморіального комплексу пам’яті жертв Голодомору – Музею Голодомору. Спроєктований за світовими стандартами, музейний комплекс не лише включатиме постійну і тимчасову експозиції, а й розміщуватиме дослідницький центр, головний архів, конференц-зали, кінозалу, бібліотеку, освітні аудиторії та дитячий простір», – мовиться у тексті листа.

На переконання Отця і Глави УГКЦ такі проєкти національного і світового значення здійснюються лише тоді, коли кожен із нас відчує відповідальність і готовність долучитися до творення. «Перед нами святий обов’язок – зробити все, щоб пам’ять про жертв не згасла, а на дніпровських схилах постав живий Меморіал всенародної пам’яті про жертв Голодомору», – підкреслив він.

За словами Блаженнішого Святослава, ще у 2019 році, коли було започатковано Міжнародний благодійний фонд розвитку Меморіалу жертв Голодомору, він ввійшов до його наглядової ради (головою наглядової ради Фонду Музею Голодомору є п. Іван Васюник), аби справа творення Музею Голодомору одержала належну духовну підтримку від нашої Церкви, аби кожен вірний нашої Церкви став частиною спільного служіння для відновлення пам’яті й утвердження правди.

«Підтримуючи задум спільного творення Музею Голодомору у складний для України і світу 2020 рік, я започаткував на інтернет-платформі "Зерна правди" спеціальний збір коштів. Кожна парафія, кожен вірний Української Греко-Католицької Церкви може зробити, зокрема через цю платформу, свій посильний внесок у майбутнє Музею Голодомору, може подати свій голос, визволивши з мороку забуття імена невинно убієнних жертв Голодомору, може поділитися власною молитвою і допомогти нашому народові врешті збудувати гідний музейний комплекс, до якого приходитимуть наші родини та в якому дізнаватимуться правду про Голодомор люди доброї волі з усього світу. Без перебільшення скажу, що місця, створені в молитві і співпраці, стають запобіжниками зла в майбутньому», – наголосив Предстоятель.

Глава УГКЦ закликав скласти свої пожертви – парафіяльні та особисті – на проєкт «Творення Музею Голодомору» через платформу «Зерна правди».

«Пам’ятаймо, що увіковічення пам’яті жертв Голодомору є святою справою, і наші пожертви – особисті, спільнотні та парафіяльні, – підсилять голос усієї нашої Церкви в цій справі, стануть прикладом для України та світу, слугуватимуть видимим символом згуртованості та зрілості нашого народу. Наперед вдячний за Вашу співучасть у цій справі, прикликаю на Вас і Ваших рідних благословення всемогутнього Бога Отця, і Сина, і Святого Духа!» – додав на завершення духовний лідер українців.

Якщо є така потреба, Міжнародний благодійний фонд розвитку Меморіалу жертв Голодомору надасть вірянам УГКЦ всю необхідну інформацію про Музей Голодомору та про можливі форми підтримки.

Більше про Фонд Музею Голодомору та про проєкт «Творення Музею Голодомору» можна прочитати тут і тут.

Теми: Блаженніший Святослав, Голодомор

Інші публікації за темою