У с. Жупани на Сколівщині владика Ярослав освятив після оновлення храм св. Іллі [фото]

03 серпня 2019
Друк
Фото пресслужби СДЄ
2 серпня, у свято св. пророка Іллі, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відвідав парафію с. Жупани на Сколівщині, де освятив після оновлення місцевий храм і дзвіницю. Відтак владика Ярослав відслужив Божественну Літургію. Єпископу співслужили: о. Роман Качала, декан тухольківський, о. Любомир Сапринюк, адміністратор парафії, та священики Тухольківського деканату.

Під час проповіді владика Ярослав розповів вірним про значення постаті св. пророка Іллі в історії спасіння (див. повний текст проповіді). «Життєвий шлях пророка Іллі, з одного боку, сповнений унікального досвіду Бога, надзвичайних чудес та поваги серед вірних Богові людей. З іншого боку, – це дорога повного зречення, надзвичайної аскези, великої відваги, постійних небезпек для життя, вигнання, самотності, виснаження та розчарувань», - наголосив єпископ. За словами проповідника, св. Ілля був одним з тих великих людей, які приготовляли прихід Бога до людей в Христі Ісусі для того, щоб кожна людина на землі почула слова Христа: «Господній Дух на Мені, бо Він Мене помазав. Послав Мене нести Добру Новину бідним, звіщати полоненим визволення, сліпим прозріння, випустити пригноблених на волю, оповістити рік Господній сприятливий» (Лк 4:18-19).

Далі владика Ярослав зазначив, що Святе Письмо описує життєвий шлях св. Іллі, щоб «дати віруючій людині приклад справжнього життя і показати, що з Богом і по-Божому є можливо жити навіть тоді, коли все навколо виглядає найменш сприятливим для цього та що Бог є завжди вірний Своїм людям». Завдяки своїй полум'яній вірі та ревності про Славу Божу св. пророк Ілля вдостоївся бути взятим живим на Небеса у вогненній колісниці.

Відтак владика Ярослав розповів вірним, що в українському народі вже в Х ст. по-особливому вшановували св. Іллю. Зокрема, перший храм на честь св. Іллі збудували в Києві ще за часів князя Ігоря. Відтак його дружина, рівноапостольна княгиня Ольга, після свого охрещення збудувала ще один храм на честь св. Іллі - в с. Вибути. З того часу культ св. пророка Іллі поширився по всіх теренах Руси-України.

Після завершення богослужіння владика Ярослав подякував о. Любомиру за душпастирське служіння на парафії в с. Жупани. Також єпископ подякував жертводавцям і всім вірним, які спричинились до віднови місцевої церкви. 

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Тухольківський деканат

Інші публікації за темою