У Хирівському деканаті відбулись святкування з нагоди 25-ліття Самбірсько-Дрогобицької єпархії [фото]

06 серпня 2018
Друк
Фото прес-служби СДЄ
2 серпня, у день св. пророка Іллі, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відвідав з душпастирським візитом парафію смт. Стара Сіль на Старосамбірщині. Цього дня духовенство й вірні Хирівського деканату святкували 1030-ліття Хрещення Руси-України і 25-ліття створення Самбірсько-Дрогобицької єпархії. З цієї нагоди владика Ярослав відслужив Архиєрейську Літургію в співслужінні о. Ігора Петровича, декана хирівського, о. Василя Пукія, адміністратора парафії, і священиків хирівського деканату.

Вітаючи вірних і духовенство, владика Ярослав сказав: "Сьогодні, з нагоди ювілейного святкування у вашому деканаті Свята Церква молитовно звертає нашу увагу на старозавітні часи, в період близько трьох тисяч років тому, коли майже весь світ перебував у поганстві, коли панувало ідолопоклонство". Бачачи, що Ізраїль відступає від віри, Господь посилав до нього пророків, котрі прикладом свого життя і своєю проповіддю навертали людей до Справжнього Бога і готували їх до приходу Месії (див. повний текст проповіді).

Одним з таких славних старозавітних пророків був св. Ілля, який проповідував в ІХ ст. перед Різдвом Христовим. Пророк мужньо і з великою ревністю протистояв культу Ваала, початок поширенню якого було покладено незабаром після смерті царя Соломона, коли його царство поділилось на Ізраїль та Юдею. Щоб викрити облудність жерців Ваала, св. Ілля збирає народ на горі Кармель і ставить перед необхідністю зробити вибір: «Коли Господь є Бог, ходіть за Ним; коли ж це Ваал – ходіть за ним», – читаємо у Книзі Царів. 

У пошуках істини він пропонує, щоб жерці Ваала приготували жертву і молилися за те, щоб зійшов вогонь і її спалив. Пророки Ваала починають танцювати, викрикувати, калічити свої тіла. Вони покликаються на самих себе і на свої здібності, щоб змусити свого божка дати їм відповідь. "Таким чином, об’являється облудна дійсність ідола: людина його уявляє як щось, чим вона володіє, чим можна покерувати власними силами, замість того, щоб відкривати людське серце на Істинного Бога, на визволяючі стосунки з Ним, що дозволяють вийти з тісного простору власного егоїзму до виміру любові та взаємного дару, поклоніння ідолові закриває людину в виключному та безнадійному шуканні себе самої", - пояснив проповідник. 

Іншою є поведінка пророка Іллі. Він закликає народ наблизитися, вчиняючи його учасником своєї молитви. Далі він споруджує вівтар, взявши 12 каменів, як символ 12-ти поколінь Ізраїля, щоб пригадати народові Божі діла щодо нього. Той народ, який, здавалося, забув про своє походження та привілейовані стосунки з Господом, тепер є, немовби, покликаним по-імені. "Ілля просить, щоб об’явилася Господня істина, і щоб Господь втрутився, щоб навернути Свій народ, щоб він пізнав, Ким насправді є його Бог та зробив остаточний вибір. Ілля, своїм заступництвом, просить у Бога те, що Сам Бог прагне зробити, об’явитися у повноті Свого милосердя, вірним своїй дійсності буття Господом життя, Який прощає, навертає, перемінює", - додав владика Ярослав. У відповідь на молитву Іллі з неба зійшов вогонь, який спалив жертвоприношення. Тепер народ вже не сумнівався, бо «Боже милосердя вийшло назустріч його слабкості».

Наприкінці проповіді владика Ярослав зазначив, що свято пророка Іллі в контексті 25-літнього ювілею Самбірсько-Дрогобицької єпархії заохочує нас краще пізнати свою церковну традицію, дбайливо передавати її прийдешнім поколінням та мужньо свідчити її в теперішньому світі.

Після завершення богослужіння владика Ярослав подякував духовенству Хирівського деканату за ревне служіння в Христовому винограднику.

Прес-служба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

 

Теми: Хирівський деканат, Ярослав (Приріз), ювілейний рік

Інші публікації за темою