У четвер центральна площа Старого Самбора майоріла вишиванками [фото]

17 травня 2018
Друк
Фото Марії КУЗЬМИН
Щороку в третій четвер травня відзначається День вишиванки. По-особливому урочисте це свято цьогоріч. Адже з народним, патріотичним та усіма нами улюбленим святом - Днем вишиванки - співпало і релігійне: Вознесіння Господнє.

17 травня центральна площа Старого Самбора замайоріла різнобарвними візерунками. Тут, з ініціативи о. Михайла Николина, старосамбірського декана, відбулося чудове свято.

Головною його родзинкою стало те, що на площі вишиваними рушниками була обрамлена карта району. Попід аркою з вишиваних рушників заходили вихованці садочків, школярі та дорослі, своєрідно наповнюючи вишиванками район. Розпочалося свято молитвою - за Україну: мирну, єдину, щасливу. Відтак на площі лунали привітання від влади. Поезією, піснею й таночками потішили присутніх школярі.

Знаєте, свят є багато. Але те було якось по-родинному затишне та щире: чи то сонячна погода, яка змінила дощик, що падав напередодні, чи, можливо, щира атмосфера, що панувала на площі, але все ж це, мабуть, прадавній дух самобутності - наш оберіг-вишиванка, який глибоко закорінений у генетичному коді нації...

Варто сказати, що вишиванка вважається оберегом від усього лихого, що може статися в людському житті. Вона є символом краси та міцного здоров'я, а також щасливої долі. А ще - символізує родинну пам'ять. Власне, це і було продемонстровано на святі у Старому Самборі. Центральна площа міста стала експозицією різноманіття вишиваних барв від модерних, які представили вихованці садочків та школярі, до давніх, які залюбки демонстрували союзянки у своїй виставці, збагативши її рушниками, серветками та іконами. Таким чином, наші земляки у вишиті узори вкладають щастя, долю, життя та волю. А ще любов до всього нашого - українського!

Марія КУЗЬМИН

ФОТОРЕПОРТАЖ

 

Теми: Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою