«Шевченкіада» на «Ноєвому Ковчезі» м. Самбора пройшла на висоті [фото]

13 березня 2018
Друк
10 березня 2018 року Божого, у капеланському центрі «Ноїв Ковчег», що знаходиться при лікарняному храмі святого влкм. Пантелеймона м. Самбора, відбувся надзвичайно оригінальний захід, присвячений пам'яті великого генія українського народу – Тараса Григоровича Шевченка – «Шевченкіада». Організаторами дійства уже вкотре стали члени місцевого осередку організації «Українська Молодь – Христові». Унікальність цього заходу, серед сотні інших подібних вечорів, полягала у цілковитій відсутності традиційного зачитування чисельних поезій та фактів із біографії безсмертного Кобзаря. Натомість, молоді люди запропонували наповнити «Шевченкіаду» різними тематичними конкурсами, комедійними сценками, творчими музичними паузами, тощо…

Але, давайте, все за порядком! Отож… Вечір пам’яті Тараса Григоровича Шевченка розпочався о 20:00 зі спільної молитви. У актовій залі капеланського центру «Ноїв Ковчег» не було де і яблуку впасти від великої кількості присутньої самбірської молоді. Вже із самого початку ведучі (Марійка Вачинич та Оленка Васьків) дали зрозуміти присутнім, що цього року все буде не так, як було досі. Відразу на сцені з’явилися Марта Біла і Тарас Вачинич, які представили сценку про те, як маленький Шевченко цікавився у матері про небо та зорі. Опісля присутні переглянули невеличку виставу-діалог про Тараса і Яринку, у якій взяли участь Святослав Кілочко та Марія Городиська.  Майстерність декламування віршів, у свою чергу, продемонстрували Ірина Липак та Лілія Страхоцька. За хвильку-дві присутні мали чудова нагоду поділитися на команди та позмагатися у вмінні творчо показати пантоміми на вірші великого Тараса. Як зазначила ведуча Оленка Васьків, весь захід виявився справжнім кексиком, оскільки родзинок у ньому виявилось предостатньо. Справжнім фурором став показ фільму власного виробництва з чудернацькою назвою  «Холостий Шевченко». Авторами цього задуму були члени «УМХ» –  Марія Пошивак та Софія Гут, а виконавцями ролей – близько десяти акторів з лав вищезгаданої організації. Після перегляду веселої кіно-мініатюри, у залі довго звучали оплески та гучні овації.  Невдовзі, творчу естафету перейняли Анастасійка Рисей та її батько – о. Тарас Рисей, котрі на слова Кобзаря «Зоре моя вечірняя» умудрилися заспівати справжнісінький реп, чим попросту викликали шквал позитивних емоцій. Слова їхньої пісні залишились на устах багатьох «УМХ-істів» ще й досі. Так, талантів у м. Самборі, хоч греблю гати! Також Ярослав Васьків та Максим Кінаш зуміли поставити вірш Тараса Шевченка на музику, яку виконали на трубі та фортепіано. Натомість Роман Патрай, у комедійному монолозі, який носить сучасну назву «стенд-ап», показав присутнім цілком-цілком невідомого Шевченка. Його доповнили дві дівчинки-шестикласниці (Аня Кінаш та Соломійка Рисей) своєю прекрасною віршованою міні-виставою-гуморескою, яка ще більше підняла настрій присутнім у залі глядачам.

А завершилася «Шевченкіада» довгоочікуваним виступом молодіжного християнського гурту «Зорі-Роси» та словом духівника організації «Українська Молодь –Христові» – о. Тараса Рисея. У своїй промові він відкрив присутнім секрет успіху Тараса Шевченка, розповівши про його багаторічну відкритість на Бога, служіння при храмі, любов до молитви та Святого Письма. Присутні верталися додому, перебуваючи на «сьомому небі» від того, що суботній вечір пройшов так плідно та пізнавально! Слава Богу за все, і велика подяка тим, хто «не злим, тихим словом» продовжує плекати пам’ять великого сина, пророка та генія українського народу!

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Самбірський деканат

Інші публікації за темою