Владика Ярослав освятив храм в с. Берестяни на Самбірщині [фото]

19 вересня 2017
Друк
Фото прес-служби СДЄ
17 вересня владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, освятив храм Успення Пресвятої Богородиці в с. Берестяни Самбірського району. Освятивши храм і престіл, єпископ коротко розповів про символіку чину освячення та привітав усіх присутніх із знаменною подією. Він подякував мешканцям села за те, що вони доклали надзвичайно багато праці, щоб воздвигнути з руїни такий величний храм. А також наголосив, що це вдалося зробити у складний час, коли четвертий рік на сході України іде війна тому, що люди спромоглися поставити Бога на перше місце. І дух славетного земляка перемишльського єпископа Івана Снігурського у рік 170-х роковин його відходу у вічність витає сьогодні над цим храмом.

Під час Божественної Літургії владиці Ярославу співслужили декан самбірський о. Богдан Добрянський, адміністратор храму о. Андрій Меліш та інші священики єпархії.

Під час проповіді владика Ярослав назвав дві заповіді любові важливою божественною істиною, яку людина має не тільки усвідомити, але й обов’язково втілювати в житті. "Глибина духовного життя виявляється у повноті та абсолютному пануванні любові в природі й життєдіяльності християнина", - сказав проповідник. Бог в любові і задля любові сотворив усе, тому Своїми заповідями Він не обмежує людину, а пригадує їй про засади сотвореного. 

Саме через це любов стала фундаментом християнського благочестя. Святі Отці в один голос закликають християнина зважати на заповідь любові. «Знищи любов, і зруйнуєш все» – говорить св. Йоан Золотоустий. «Не нехтуй заповіддю любові, – застерігає св. Максим Ісповідник, – тому що немає в людини іншого шляху до спасіння… через неї станеш ти сином Божим, а переступаючи її, – сином геєни». Любов є весільним одягом, без якого не можливо увійти в небесний чертог, тобто в Царство Небесне, яке і є Царством Любові.

"Божу любов до людини ми відкриваємо у храмі, де Бог продовжує нам служити ділами свого відкуплення", - сказав владика Ярослав, складаючи подяку священикам і вірним, які подбали про оновлення храму. Божий храм стає місцем, де духовно відроджується людина – храм Духа Святого. У минулому столітті храм людських душ десятиліттями нищив комуністичний режим, а у ХХІ ст. їм загрожує невидимий ворог, який підступно намагається вбити все святе, стираючи грань між добром і злом, пропагуючи вседозволеність, споживацтво і гедонізм.

Після завершення Літургії адміністратор храму о.Андрій Меліш подякував владиці та духовенству за участь у торжестві і висловив щирі слова вдячності всім, хто долучився до непосильного труду із відновлення храму, згадуючи поетапно, як все відбувалося.

За повідомленням Степана ПАВЛІШАКА

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Самбірський деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою