Завершилася ХІІ Міжнародна піша проща родин мігрантів "Самбір-Зарваниця" [відео]

17 серпня 2017
Друк
Фото Людмили ПУШКАР
Подячною Літургією у соборі Зарваницької Божої Матері Марійського духовного центру "Зарваниця" завершилася ХІІ Міжнародна десятиденна піша проща родин мігрантів, яка тривала з 4 по 13 серпня 2017 року Божого.  Проща організована Пасторально-міграційним відділом УГКЦ та паломницькою спільнотою, проходила у рамках Ювілейного року Патріарха Йосипа Сліпого. Маршрут прощі проліг через Львівську, Івано-Франківську, Тернопільську області. Ураховуючи те, що маршрут прощі щороку змінюється, організаторам вдалося охопити нову "неходжену" вітку Івано-Франківщини.

 

Проща об'єднала мігрантів, родичів заробітчан та людей доброї волі з Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської, Вінницької, Закарпатської, Черкаської, міста Києва. У молитовну дорогу вирушила родина з Австрії (Відень) з півторарічним сином, наймолодшим учасником прощі. Прочанкою у найповажніших літах була Юстина Курчик з Дрогобича, це вже тринадцята проща 84-річної паломниці. З Самбора у молитовну дорогу вирушило 312 паломників, у Зарваницю прийшло близько 370. Проща зібрала заробітчан з Швеції, Польщі, Італії, Іспанії, Чехії, США, Ізраїлю та Росії. Третина паломників - діти та родичі заробітчан, які працюють в Італії, Польщі, Іспанії, Канаді, Португалії, Греції, США, Канаді, Англії, Голландії, Сербії, Австрії та Німеччині. Духовними провідниками прощі були: керівник прощі о. Антон Борис, священик Київської архиєпархії, о. Мирослав ПРОНЮК, парох села Слобідка Тисменицького району Івано-Франківської архиєпархії. З Божої ласки до прощі долучилися і підклали духовні плечі о. Євген МАКОГОН (Самбірсько-Дрогобицька архиєпархія) та о. Ярослав МЕЛЬНИЧУК (Івано-Франківська архиєпархія).

Духовна програма та молитви, укладені у путівнику, який отримав кожен паломник. Щодня правилася Літургія, ранішні та вечірні молитви,  у часі ходи священики катехизували, паломники офірували десятиденні молитви на вервиці за заробітчан та жертводавців прощі, Ісусову молитву, молитви намірень та інші духовні практики. Прочани мали нагоди приступили до тайни Сповіді та духовної розмови зі священиком. У  середу на святого цілителя Панлеймона прочанам уділялася  Тайна Єлеопомазання.

Через населені пункти прочани проходили з духовними піснями, дзвінкоголосою прославою Бога. У духовно-мистецькій програмі - парад вишиванок, фестиваль народної пісні, концерт Оксани Винницької, мігрантський фестиваль у Зарваниці.

Приємною несподіванкою для прочан став приїзд у Монастириськ отця-капелана Олега з Високого.

У суботу 12 серпня ХІІ Міжнародна піша проща "Самбір-Зарваниця" прибула до заповітної пристані. Вінцем прощі стала Архиєрейська Служба Божа, яку відправив митрополит Тернопільсько-Зборівський кир Василій СЕМЕНЮК. Владика по-батьківськи рідно, як і щороку, вітав прочан, просив Господа зарахувати їх кожен крок та вислухати молитовні прохання. Суботній день у Зарваниці скрасив фестиваль мігрантської творчості "Голос Любові". А  духовними крилами дня став вечірній похід зі свічками до місця з'яви Матері Божої у Зарваниці. 

У святу неділю 13 серпня прочани приймали літургійні дари та молитовно вклонялися засновнику прощі, духовному учителю світлої пам'яті о. Василю ПОТОЧНЯКУ, який спочиває у крипті Зарваницької дзвіниці.

У подяці Богу завершилася ХІІ Міжнародна піша прощі родин мігранті з Самбора у Зарваницю.  Це були справжні десять днів щастя! Проща випробувала спекою, рясним дощем, непростим кілометражем, молозями і  творила дива, щедро обдаровувала рясною  благодаттю. Слава Богу за все!

16 вересня 2017 р.Б. у Самборі відбудеться традиційна підсумкова зустріч паломників та цілонічні молитовні чування на тему "Слово Боже нехай перебуває у вас рясно".

Складаємо щиру молитовну подяку духовними провідникам прощі, усім, хто служив прощі,  парохіям, які зустрічали і приймали паломників на обіди та нічліги, дякуємо усім молільникам та жертводавцям. Нехай Всемилостивий Господь щедро винагородить ваші старання та вашу жертву.

Інформація та фотоматеріал Людмили ПУШКАР, статиста прощі "Самбір-Зарваниця"

ФОТОРЕПОРТАЖ