Відбулась проща до Тишкович на Мостищині [фото]

12 липня 2017
Друк
Фото прес-служби СДЄ
Упродовж трьох століть, щороку, у липні, глибока віра веде побожні серця до маленького прикордонного села Тишковичі, відомого на Мостищині як місця цілющого джерела і храму, в якому зберігається ікона Пресвятої Богородиці XVII ст.

Цьогорічні святкування 9 липня очолив владика Григорій, єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії. У співслужінні о. Тарас Шпега, декана мостиського, о. Віталія Сокрути, настоятеля парафії, і священиків мостиського, добромильського, мокрянського деканатів єпископ відслужив Божественну Літургію.

Після завершення Літургії владика Григорій освятив стації Хресної дороги. Відтак духовенство й вірні процесійно вирушили до джерела, де відбувся чин водосвяття.

Додамо, що історія Тишковицької ікони Пресвятої Богородиці тісно пов'язана з історією місцевого цілющого джерела та парафіяльного храму. З переказів старожилки, Галини Холодницької, до нас дійшли відомості про дві дивовижні появи ікони в храмі за престолом. Якось у село здаля прибули два монахи-прочани, одному з них завдячуємо написання ікони. Під час турецької навали, жителі села втечею переховувались у лісі і були врятовані в каплиці біля цілющого джерела. Разом із людьми, в цей час монахи усильно молилися. На цьому місці об’явилась Богородиця, Котра покрила усіх людей своїм омофором. Після чудесного порятунку монахи оселились у сусідньому селі Цикові, де на той час був діючий монастир, що вів на цих теренах духовну та просвітницьку діяльність. Вони щодня відвідували Святе Джерело з молитвою та виголошували проповіді для прочан.

Прес-служба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Григорій (Комар), Мостиський деканат

Інші публікації за темою