У Дорожеві на Дрогобиччині вшанували пам'ять генерала-хорунжого УПА Дмитра Грицая-Перебийноса

05 квітня 2017
Друк
Дмитро Грицай-Перебийніс
В неділю, 2 квітня, у с. Верхній Дорожів Дрогобицького району відбулися урочистості з нагоди 110-их роковин від дня народження начальника головного штабу УПА генерал-хорунжого Дмитра Грицая-Перебийноса.

У заході взяли участь духовенство представники державної влади, вояки УПА та учасники АТО, мешканці сусідніх сіл та всі ті, кому не байдуже ні наше минуле ні наше майбутнє. Святкове дійство розпочалося виконанням державного гімну України. Згодом місцеве духовенство на чолі з отцем-деканом Мокрянським Михайлом Коліщаком помолились за Героя України Д. Грицая-Перебийноса. Музичні колективи та молодь місцевої школи, своїми виступами підняли патріотичний дух всім присутнім.

У під час заходу представники влади та громадськості поклали квіти до пам’ятника видатному військовому.

Ім’я Дмитра Грицая стоїть в одному ряду з видатними постатями національно-визвольної боротьби Степаном Бандерою, Андрієм Мельником, Ярославом Стецьком, Романом Шухевичем.

Довідка

Дмитро Грицай (псевдо "Перебийніс", "Дуб", "Олег", "Сірко") – генерал-хорунжий УПА, з січня 1944 року начальник Головного Штабу УПА. Народився в селі Верхній Дорожів Дрогобицького району Львівської області. Двічі був ув'язнений у концтаборі. У 1940-41 роках входив до Революційного Проводу ОУН. У 1941-43 роках брав активну участь у партизанській боротьбі проти гітлерівців. Дмитро Грицай був захоплений в полон і страчений після тортур у празькій тюрмі. Посмертно нагороджений Золотим Хрестом Бойової Заслуги УПА.

Повідомив ієрей Олег Бісик

Теми: Мокрянський деканат

Інші публікації за темою