У Старому Самборі пом'янули Героїв Крут [фото]

01 лютого 2017
Друк
Фото Марії КУЗЬМИН
На превеликий жаль в історії нашого народу є багато трагічних сторінок. І одна з них - 29 січня 1918 року. Саме тоді малочисельний підрозділ УНР, у складі 300 людей, протистояв досвідченому, до зубів озброєному противнику у кількості 4000 людей. Воїни змогли протриматися всього кілька годин, але вони зробили неоціненний вклад, бо зірвали наступ карателів на кілька днів. Підірвавши залізничну дорогу, вони змусили противника наступати розмокшими дорогами. Виграний час дозволив українській делегації заключити мирний акт і тим самим врятувати молоду українську державу.

З нагоди 99-ої річниці бою під Крутами у церкві Св. Миколая у Старому Самборі після недільної Служби Божої було відслужено панахиду за полеглими крутянами та усіма Героями, котрі погинули за волю і кращу долю України.

Отець-декан Михайло Николин запросив усіх юних парафіян храму тримати під час поминальної відправи Державний прапор перед престолом та запалені свічечки.  

Відтак у районному Народному домі відбувся гарний концерт, присвячений черговій річниці бою під Крутами. Власне, цей змістовний захід і не назвеш концертом, він радше став піснею й словом-молитвою за Україну. Бо ж сьогодні, коли в державі  триває війна, коли «крутами» стало Донецьке летовище, Маріуполь, Іловайськ та інші «гарячі» точки сходу,  а тепер ще й  Авдіївка, Крути болять по-особливому. Кров холоне у жилах, коли знову й знову чуємо, що гинуть молоді люди…

Сьогодні ми повинні бути вдячними  тим, хто був першими тоді, і тим, хто є першими зараз. Молитися за них і молитися за Україну.

Марія КУЗЬМИН

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою