У Старому Самборі відбулись екологічні місії [фото]

06 жовтня 2016
Друк
Фото парафії св. Миколая м. Старого Самбора
У час недільної відправи у Старосамбірському храмі святого Миколая зі змістовним словом до вірних звернувся о. Дмитро Сенейко зі Самбора. Він же зазначив, що зараз, коли добігає кінця Ювілейний рік Милосердя, можливо, хтось задумується: а чи вчинив я певні прояви милосердя, що я можу ще зробити милосердного, тощо?

Ми звикли, що християнське життя включає у практику традиційні сім діл Милосердя для душі і тіла. Зазвичай з милосердям асоціюємо опіку над хворими, притулок для безхатченків, їдальню для голодних тощо. Однак, якщо подивитись на об’єкт Милосердя загалом – то це людське життя і все, що воно охоплює. Тому папа Франциск пропонує до семи діл милосердя додати ще турботу про наш спільний дім, про навколишнє середовище. Це діло вимагає елементарних жестів. Саме про них розповідав отець Дмитро цієї неділі після вечірньої молитви у церкві святого Миколая у Старому Самборі. Свою науку отець підготував у вигляді презентації, і кожен перед собою бачив ілюстрації до промови духівника. У своїй розповіді о. Сенейко наголошував на тому, що ми можемо чинити справи милосердя зокрема через бережливе ставлення до навколишнього середовища, до Божого творіння, і ми маємо бути екологічно культурними та бережливо ставитись до природних ресурсів та багатств. Це може робити кожен з нас. Наприклад немилосердним до природи, до нашого спільного дому є викидання сміття будь-де, або ж кидати все сміття до одного баку, не сортуючи. А бути ж милосердним на цьому прикладі значить намагатись у своєму житті сміття сортувати і викидати у різні баки, якщо ж у населеному пункті таких смітників немає – необхідно звернути на це увагу місцевій владі. Викидаючи пластикову пляшку, її потрібно сплюснути, аби вона займала менше місця, відповідно буде меншою площа сміттєзвалищ. Звісно таких проявів милосердного ставлення до природи є дуже багато, та ми розповімо лише про деякі. Наприклад, негідне ставлення до природи, до себе і до Бога - це купівля продуктів у пластикових і "жестяних" банках, адже вони виготовляються з нафти. Варто віддавати перевагу продуктам у склотарі. Бути милосердним – це замість пластикових пакетів використовувати корзини для покупок, або ж тканинні торби. Вони дорожчі, - говорить о. Дмитро, - але ж і користуватись ними можна значно довше.

Сьогодні коли час у нас є споживацьким, коли повсюди безліч реклами і люди купують все більше й більше, чинімо милосердно - до магазину йдемо із чітким списком, купуємо лиш те, що необхідно, не поспішаймо у виборі.

Ще одну актуальну проблему для нас у своїй розповіді озвучив отець Дмитро – це випалювання сухої трави та побутових відходів. Такі дії є теж шкідливими, як до себе та своїх близьких, так і для природи. Дим, який виділяється і який ми вдихаємо шкодить нашому здоров'ю та оточуючому середовищу. Якщо є така можливість, бажано згромаджувати все в одному місці та використовувати як перегній. Серед немилосердних вчинків і використання літаючих ліхтариків, феєрверків, одноразових батарейок, вирубування лісів, купування пластикових квітів та вінків, забруднення води тощо. Натомість варто економити воду, енергію, тепло, берегти ресурси. Для цього не потрібно надзвичайних зусиль, варто просто вчасно ремонтувати свої змішувачі, щоб вони не капали, адже за рік може просто викапати надаремно 2000 л. води з одного крана. Миймо посуд одразу після їжі. Користуймось економними лампочками, якщо маємо можливість, встановлюймо енергозберігаючі вікна, використовуймо сучасні технології для отримання енергії. Зокрема, як продовжив о. Дмитро, милосердним є використання альтернативної енергії замість атомної. І йому приємно, що такі провадження є й у нас, зокрема на Старосамбірщині – вітрова електростанція, а на Самбірщині – сонячна.

Окрім того, отець Дмитро спільно із отцем-деканом Старосамбірської УГКЦ Михайлом Николином провели зустрічі й зі старосамбірськими школярами, адже милосердя потрібно прививати змалку.

-Сьогодні церква звертає особливу увагу на проблеми екології. Людина – відповідальна за все творіння Господнє. Бог дав їй розум і волю, саме тому вона несе відповідальність. Кожен із нас виснажує землю. І зараз, у рік Милосердя, й завжди ми маємо берегти свою природу, проявляти акт милосердя до навколишнього світу, до нашого спільного дому, - каже отець Михайло Николин.

Наш світ, - говорить у своєму посланні з нагоди дня молитви за збереження створіння Святіший Отець Франциск, - це подарунок, який Господь дає з любов'ю і ми також покликані покірно наслідувати Його щедрість самопожертвою і добрими ділами такими, як більш розсудливе використання пластику та паперу, зменшення споживання води, роздільне сортування відходів, приготування лише такої кількості їжі, яка в дійсності потрібна для споживання, вияв турботи про інших живих істот, використання громадського транспорту чи спільне користування автомобілями, насадження дерев, вимикання зайвого світла чи низка інших дій. І не думаймо, що такі зусилля занадто малі, щоб змінити світ на краще. Такі дії породжують добро, яке має тенденцію поширюватись.

Любов КУРІЙ

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: екологія, Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою