«Шевченкіада» об’єднала християнську молодь Самбора та Залужан

24 березня 2016
Друк
Учасники «Шевченкіади»
Суботній вечір, 12 березня, для організації «Українська Молодь – Христові» м. Самбора став особливим. Чому? А тому, що саме до них навідались неабиякі гості – парафіяльна молодь села Залужани (Дрогобицького району), на чолі з духівником о. Михайлом Олійником.

Однак, основною метою зустрічі було вшанування па’мяті великого генія українського народу – Тараса Григоровича Шевченка. В такому родинному колі молоді християни вирішили відзначити 202-гу річницю від дня його народження та 150-ту – від дня смерті Кобзаря.

Захід розпочався Вечірнею та Утренею у капеланському храмі святого великомученика Пантелеймона, а по закінченню молитви, всі відразу піднялися на другий поверх до славнозвісного центру «Ноїв Ковчег», де очікував, заздалегідь підготовлений, таємничий барабан, який нагадав давню телепрограму «Поле чудес». Увагу привертав і портрет Тараса Григоровича Шевченка, біля якого горіла лампадка. Колоритний інтер’єр свідчив про те, що сюрпризи тільки-но починаються.

Отож, на початку слово взяв духівник самбірської молоді о. Тарас Рисей, який привітав присутніх і розповів про те, що буде відбуватися: спочатку знайомство, розповідь про себе кожного «УМХ»-іста та гостя, а згодом вікторина «Що? Де? Коли?» на тему – «Життя і творчість великого Кобзаря».

Після знайомства, усі хутенько приступили до гри… Отець Тарас погодився бути ведучим, а отець Михайло зайняв місце у президії журі… Питання були хоч і складні, проте дуже цікаві. Часу на роздуми дали небагато, тому потрібно було докласти чимало зусиль, щоб здобути бажаний бал. Звичайно, що одними лише відповідями на ігрові питання зустріч не обмежилася. Зі сцени капеланського центру «Ноїв Ковчег» залунали поезії Тараса Шевченка, які виконали Наталя Данилів, Анна Хом`як, Марта Сенкальська, Дмитро Білий, Іванка Скробало, а також пісні на вірші безсмертного поета, одну з яких виконали самбірські «УМХ»-істи Марта та Дмитро Білі, а також гості із Залужан – Надійка Бунь (граючи на бандурі) та її друзі. У свою чергу, самбірчанка Оксанка Славич подарувала присутнім виконанням на віолончелі пісню на вірш Шевченка «Думи мої».

На завершення, разом з о. Тарасом, під акомпонимент його плакучої гітари, вивчили нову пісню на вірш Тараса Шевченка «Псалми Давидові» – «На ріках круг Вавілона».

Подякувавши гостям за приїзд, помолилися та посмакували частувань. Усі повертались додому в чудовому настрої, дякуючи Богові за дар ще однієї прекрасної молодіжної зустрічі…

Самбірське "УМХ"

Теми: Самбірський деканат, Лішнянський деканат

Інші публікації за темою