У Старому Самборі відбувся майстер-клас з давнього і традиційного українського літургійного співу [фото]

25 березня 2016
Друк
Фото Марії КУЗЬМИН
Духовно-багатим для парафіян УГКЦ м. Старого Самбора виявився суботній день 19 березня. Адже вперше на парафії відбувся майстер-клас з давнього і традиційного українського літургійного співу.

На запрошення отця-декана Михайла Николина до Старого Самбора завітали настоятель церкви Різдва Пресвятої Богородиці м. Львова, керівник хору священиків «Глас» отець Руслан Грех, викладачі Католицького університету Максим Тимо та пан Станіслав.

Зустріч відбулася в «Карітасі». На ній навчалися учасники хору «Дзвони Старого міста» разом зі своїм регентом Надією Копач, представники хору дочірньої парафії села Завадки, регент дитячого хору Тетяна Здреник.

Як пояснив отець Руслан, що за час, коли Українська греко-католицька церква була у підпіллі, було втрачено багато  глибоко-духовних традицій щодо літургійного співу. Зараз на практиці не все використовується, багато чого залишилося лише в стародавніх книгах. Тепер існує потреба зміцнювати та поширювати якісну літургійну практику. І ось вони, літургісти-практики стараються їх віднайти і впровадити у життя. Вони детально й скрупульозно самі працюють над цим і за сприянням благодійного фонду митрополита Андрея Шептицького проводять майстер-класи по різних містах: Київ, Львів, Тернопіль, Запоріжжя. Поталанило і Старому Самбору.

Отож, візит на парафію мав два важливі аспекти: практичний і теоретичний. Щодо практичного, то, виглядає, зрозуміло. А ось теоретичний дав глибоке розуміння хористам того, що бути церковним співцем, це, насправді, дуже почесно і важливо. Адже, що може бути кращим за те, як співати Богові. Церковний спів є вираженням внутрішньої віри в Отця і Сина, і Святого духа. Спів – це своєрідна проповідь. Співець сам має розуміти, що він співає біблійні цитати, Боже слово і повинен співати так, аби це розуміння передати й усім присутнім в церкві. Церковний спів - своєрідна форма служіння.  

Особливо цікаво було хористам, коли своїм досвідом ділився Максим Тимо. Маючи великий досвід, він сформулював 10 правил церковного співця. Учасники майстер-класу уважно вслухалися у їх трактування, нотуючи практичні поради у власні записники.

Також цього дня лунав і спільний спів. До речі, як зазначили поважні гості, практичний досвід у хористів Старого Самбора хороший. Мали нагоду учасники майстер-класу послухати і церковні піснеспіви, які записані на дисках, що розповсюджують літургісти-практики. Отож, у щирій духовній атмосфері хористи Старого Самбора  ознайомилися з базовими практичними правилами літургійного співу, які допоможуть їм краще відкрити для себе духовну глибину літургійних мелодій та поєднаних із ними слів молитви та передати цю духовно-багату велич та красу літургійного дійства усім парафіянам храму.

Словом, кількагодинна робота на майстер-класі дала свій результат: уже на суботній Вечірні  лунала спільна молитва хористів храму Св. Миколая разом з гостями.

Марія КУЗЬМИН

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою