Глава УГКЦ в Римі: 70 років тому нас засудили, як Христа, і разом із Ним ми й воскресли [відео]

04 березня 2016
Друк
www.news.ugcc.ua
3 березня 2016 року з нагоди Року Божого милосердя Блаженніший Святослав разом з єпископами Постійного Синоду та владикою Діонісієм, Апостольським візитатором УГКЦ в Італії та Іспанії, очолив Божественну Літургію за мир в Україні в Папській базиліці Санта Марія Маджоре.

«Дозвольте усім вам передати сердечний привіт від ваших братів та сестер з рідної української землі, - від тої землі, яка сьогодні стікає кров’ю, але бореться за свою гідність та свободу», - такими словами розпочав проповідь Блаженніший Святослав.

Проповідник наголосив, що єпископи зібралися в цій старовинній базиліці Вічного міста, щоб принести на Божий престол увесь біль українського народу: «Ми, владики Постійного Синоду УГКЦ, приїхали до Рима, щоб зустрітися особисто із Святішим Отцем. Найперше задля того, щоб згадати одну з найважчих подій в історії УГКЦ (наступного тижня, 8 березня, УГКЦ буде згадувати 70-ту річницю Львівського псевдособору)».

Глава Церкви додав, що всі мученики Христової Церкви завжди переходили через судилища і чули вирок засуду. Такий же вирок почула й УГКЦ 70 років тому. «З того моменту почалося тотальне знищення УГКЦ, із трьох тисяч священиків, які Церква мала 1946 року, у 1990-х роках залишилося триста. Здавалося, що та Церква вже ніколи не воскресне. Але Господь мав інший план», - наголосив він.

За словами Блаженнішого Святослава, Хресна дорога мучеництва і страждання Церкви – момент спасіння України та її народу: «Двадцять років тому УГКЦ, на диво усім політикам та дипломатам, воскресла і засяяла на весь світ, свідчачи про Христову Правду та Істину. Момент історії нашого болю і страждання став моментом милосердя і великої любові до нас Господа».

Далі Верховний Архиєпископ УГКЦ зазначив, що знову вкотре прагнуть засудити і принизити УГКЦ за те саме, за що 70 років тому. Тільки цього разу в диявольський спосіб намагаються висміяти УГКЦ перед світом у сучасних текстах. «Ми захотіли з Божої волі стати голосом страждання України, зокрема в Римі перед Папою, щоб заявити про український біль на весь світ. Ми пережили приниження і віримо, що Бог перетворить цей страждальний момент знову на велике милосердя і любов. Ми сьогодні голосимо слово Євангелія, що Бог є на боці несправедливо суджених. Нехай Господь допоможе нам у цей час утвердитися у вірі, бо єдність із Папою для нас, українців, не є питанням точності чи неточності певної декларації, дипломатії, культури. А це істина віри наших батьків, яку ми засвідчили кров’ю мучеників XX століття», - зауважив він.

«Нас засудили, як Христа, 70 років тому, і разом із Ним ми й воскресли. Нехай Боже милосердя стане нашою силою в нашій земній мандрівці», - завершив Блаженніший Святослав.

Додамо, що разом з єпископами Постійного Синоду Літургію співслужили владика Діонісій, Апостольський візитатор для українців в Італії та Іспанії, владика Іриней, канонік Папської базиліки Санта Марія Маджоре, та владика Йосафат, Єпископ-помічник Івано-Франківської архиєпархії. Разом з єпископами співслужили близько 60 священиків, душпастирів українських громад в Італії та Іспанії, представники Української папської колегії св. Йосафата та монаших чинів і згромаджень. Участь у богослужінні взяли також посли України та Канади при Апостольській Столиці.

Департамент інформації УГКЦ

Теми: Блаженніший Святослав, Ярослав (Приріз), Кен (Новаківський), Борис (Ґудзяк), Володимир (Війтишин)

Інші публікації за темою