Блаженніший Святослав разом з єпископами Постійного Синоду зустрівся з душпастирями УГКЦ з Італії та Іспанії [фото]

04 березня 2016
Друк
Як ми повідомляли, від 29 лютого до 6 березня 2016 року в Римі проходять засідання Постійного Синоду УГКЦ. Проведення чергового засідання саме в Римі та зустріч зі Святішим Отцем були заплановані у зв'язку зі спогадуванням сумних роковин 70-річчя Львівського псевдособору з його насильницьким наслідком - ліквідацією УГКЦ (8-10 березня 1946 року).

Серед низки завдань та робочих зустрічей  єпископи Постійного Синоду поставили собі за мету краще пізнати становище УГКЦ в Італії та Іспанії. З цією метою в четвер, 3 березня, у Сакрофано, що біля Рима, у реколекційному центрі «Фратерна Домус» (Fraterna Domus) Блаженніший Святослав разом із єпископами Постійного Синоду зустрівся з душпастирями УГКЦ з Італії та Іспанії, які відбували тут свої чергові збори та реколекції під проводом о. д-ра Тараса Барщевського.

На початку зустрічі владика Діонісій, Апостольський візитатор, подякував Главі УГКЦ та єпископам Постійного Синоду за надану можливість проведення зустрічі із священиками, які прибули до Рима з різних куточків Італії та Іспанії.

Після цього у своєму зверненні до душпастирів Блаженніший Святослав розповів про сьогоднішню ситуацію в Україні, пригадуючи, що ще позаминулого року Синод Єпископів УГКЦ підніс голос від імені народу України, волаючи до народів світу: «Україна спливає кров’ю!» «Сьогодні, на жаль, ми знову вимушені звернути увагу світової громадськості на біль нашої Батьківщини, яка продовжує спливати кров’ю. Звертаємося сьогодні і до вас, душпастирів, із закликом бути завжди зі своїм народом, незважаючи на жодні загрози, які ще можуть трапитися завтра на його шляху. Як вам відомо, ми побажали провести Постійний Синод у Римі з нагоди 70-ї річниці Львівського псевдособору. Це первісне бажання, але хто б подумав, що у цю річницю нам доведеться пережити той самий біль», - відзначив Предстоятель УГКЦ.

Крім того, Блаженніший Святослав висловив вдячність священикам за всі їхні турботи про українців в Італії та Іспанії.

Згодом регіональні координатори представили душпастирську ситуацію в різних куточках зазначених країн.

У контексті доповідей відбулося обговорення різних тем. Серед них актуальність розвитку програми “Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом”, наступні шляхи розвитку душпастирства дітей і молоді, аспекти календарної проблеми, волонтерське служіння в громадах УГКЦ в Італії та Іспанії для потребуючих в Україні тощо.

Того ж дня Блаженніший Святослав разом з єпископами Постійного Синоду, Апостольським візитатором і душпастирями УГКЦ в Італії та Іспанії очолив Божественну Літургію за мир в Україні у Папській базиліці Санта Марія Маджоре в Римі.

Пригадаємо, що на сьогодні в Італії постійно служать 55 священиків, які обслуговують 144 громади УГКЦ у різних регіонах країни, та в Іспанії 22 священики, котрі обслуговують 44 громади.

Прес-служба УГКЦ в Італії

Довідка:  

Постійний Синод - це група єпископів, яка працює від імені Патріаршого Синоду і є дорадчим органом для Глави Церкви. Кодекс канонів Східних Церков зазначає, що Постійний Синод складається з Патріарха і чотирьох єпископів, призначених на п’ятиріччя. Троє з цих єпископів обираються Синодом Єпископів патріаршої Церкви, серед яких принаймні двоє повинні бути з-поміж єпархіальних єпископів, а одного іменує Патріарх.

До складу Постійного Синоду УГКЦ належать такі владики: Володимир (Війтишин), Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський, Кен (Новаківський), Єпарх Нью-Вестмінстерський, Ярослав (Приріз), Єпарх Самбірсько-Дрогобицький, Борис (Ґудзяк), Єпископ єпархії Святого Володимира Великого в Парижі для українців греко-католиків Франції, Бельгії, Нідерландів, Люксембургу та Швейцарії.

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Володимир (Війтишин), Борис (Ґудзяк), Кен (Новаківський), Блаженніший Святослав, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою