О. Андрій Чировський виголосив у Дрогобицькій Семінарії доповідь присвячену постаті митрополита Андрея Шептицького

03 листопада 2015
Друк
www.dds.edu.ua
о. Андрій Чировський
2 листопада в Дрогобицькій духовній семінарії о. Андрій Чировський, засновник та директор інституту Східнохристиянських Студій ім. Митрополита Андрея Шептицького в Оттаві (Канада), виголосив доповідь "Митрополит Андрей (Шептицький): страждання, жертва, мудрість". Доповідач є знаний також як учасник студійної Київської групи, яка вела діалог про можливість сопричастя нашої Церкви з Царгородським патріархатом, головний редактор наукового богословського періодичного видання "Логос", автор багатьох богословських праць.

На початку ректор семінарії о. Мирон Бендик представив гостя, а також розповів про свої враження від спілкування і співпраці з отцем Андрієм, з яким познайомився ще в часи виходу нашої Церкви з підпілля. Отець-ректор розповів, що гість є уродженцем США, рукоположений на ієрея патріархом Йосифом у 1980 р.

Отець Андрій розпочав свій виступ з відповіді на питання, про те, що саме зацікавило його у постаті митрополита. Відповідаючи, доповідач пригадав свої семінарійні роки в Римі, коли спілкувався з патріархом Йосифом. "Патріарх завжди нам говорив про свого попередника митрополита Андрея. Для нього не було більшого авторитета і він в усьому взорувався на нього,"- зазаначив отець.

За словами отця, "митрополит Андрей полюбив український народ за його страждання, який у цьому стражданні був подібний до самого Господа Ісуса Христа." Доповідач розповів численні приклади любові і відданості владики Андрея своєму народові. "Любов митрополита на є лише людською любов'ю. Це Божа любов, яка проявляється через людину," - відзначив о. Андрій.

Андрей Шептицький, як розповів доповідач, сам просив Господа про мудрість і завжди цитував Послання святого Якова: «Якщо комусь із вас бракує мудрості, просіть у Господа і Він дасть вам її». Тому владика Андрей благав, щоб ми щодня просили у Бога його божественної мудрості. Адже людина перешкоджає Богові творити через себе Його діла. "Нам треба мудрості, щоб знати, як поводитися і вміти бачити світ з Божої перспективи."

На завершення владика Ярослав (Приріз) подякував о. Андрію за його доповідь, яка за словами архиєрея була "ще одним діамантом до ікони митрополита Андрея". Семінарійна спільнота висловила свою вдячність гучними оплесками і многаліттям.

Джерело: сайт ДДС

Теми: Андрій Чировський, Андрей (Шептицький), семінарія, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою