Владика Ярослав: "Коли ми живемо з Христом, то кожна хвилина нашого життя, а зокрема момент смерті, сповнені постійної пам’яті про Нього"

19 вересня 2015
Друк
Фото прес-служби СДЄ
18 липня у храмі Собору св. Івана Хрестителя в с. Верхнє Синьовидне на Сколівщині відбулась заупокійна Божественна Літургія та чин священичого похорону за покійним протоієреєм Олегом Коваликом. Богослужіння очолив владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, в співслужінні священиків єпархії.

У поминальному слові владика Ярослав пригадав присутнім слова св. Павла: «Ніхто бо з нас не живе для себе самого і ніхто не вмирає для самого себе: бо коли ми живемо, для Господа живемо; і коли ми вмираємо, для Господа вмираємо. Отож, чи ми живемо, чи вмираємо, ми Господні» (Рим. 14, 7-8). За словами проповідника, коли ми живемо з Христом, то кожна хвилина нашого життя, а зокрема момент смерті, сповнені постійної пам’яті про Нього. Про те, що завданням християнина є зодягнутись в Христа, пригадує нам тайна хрещення.

Далі єпископ наголосив: «Християнин з готовністю приймає годину смерті, призначену і вибрану Господом, який єдиний знає, що є справжнім добром для кожного Його творіння». Саме тому у християнському житті не має бути ні розпачу через смерть близьких, ні паралізуючого страху перед власною смертю. Христос для нас є воскресінням і життям. Це означає, що хоча кожна людина і зазнає смерті, та вірою в Ісуса Христа вона перейде від смерті до життя, бо смерть як останній ворог людини буде знищена. Цю правду віри у воскресіння мертвих Церква виражає через слово, яким називає померлу людину «усопшою».

Відтак проповідник наголосив, що кожну людину Бог кличе до участі в своєму царстві. «Вічне життя здобуваємо завдяки вірі, віра – це дар Божий, дар, який потрібно отримати і розвивати, оберігати, ним щоденно жити», - додав владика Ярослав. Отримати цей дар ми можемо тоді, коли вслухаємось у Слово Боже, зберігаючи в нашому серці і виявляючи через наші діла.

Нагадаємо, що 16 вересня 2015 року Божого на 52-му році життя і 23-му році священства у м. Львові раптово помер протоієрей Олег Ковалик, сотрудник парафії Собору Івана Хрестителя с. Верхнє Синьовидне Сколівського деканату. 17 вересня у храмі Собору св. Івана Хрестителя в с. Верхнє Синьовидне відбувся чин ієрейського похорону. 18 вересня після Архиєрейської Літургії в с. Верхнє Синьовидне труну з тіло покійного перевезли до смт. Брюховичі поблизу Львова, де передали землі на місцевому цвинтарі.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: похорон, Сколівський деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою