У День Державного прапора у Старому Самборі освятили знамена та вшанували Героїв [фото]

26 серпня 2015
Друк
Фото Любові КУРІЙ
23 серпня у м. Старий Самбір відбулось освячення державного прапору. Ця значима подія відбулась у  співслужінні священиків обох конфесій о. Михайла Николина (УГКЦ) та о. Іоана Білика (УПЦ КП).

Яскраві кольори нашого прапора, різнобарв'я орнаментів на вишиванках надавали дійству святкової атмосфери.  У своїх змістовних проповідях отці звернулись до сучасної історії, бо ж уже два роки блакитно-жовтий прапор нашої країни рясно скроплюється кров'ю вірних синів. Отець Михайло сказав, що в іконописі жовтий, золотистий колір - це символ неба, а блакитний - земного життя. І український прапор вказує, що наша пристань - у небі.

 "Впродовж століть і особливо останніх двох років, - говорить отець Михайло, - значно поповнився отой золотий запас нашого народу. Цей запас там, у небі. Це Герої, мученики за єдність та незалежність нашої землі". Звертаючись до небесного воїнства українського народу, о. Михайло сказав: "А ви, золотий запас, тримайте перед Господом руки за нас. Щоб ми не зійшли з дороги, щоб не зайшли у манівці й ішли вашими слідами й добрались таки до тої пристані небесної".

Розважаючи над цим державним святом о. Іоан Білик зазначив наступне: "Сьогодні наші серця переповнені внутрішньою скорботою, адже під цим знаменом блакитно-жовтим наші воїни захищають рідну землю. У цю хвилю рвуться снаряди і проливається кров Героїв, проте цей прапор їх захищає й укріплює, бо ж з вірою вони йдуть боротись за свою землю". Наголосив о. Іоан і на молитві. Адже сьогодні ми молимось за те, щоби Господь охороняв хлопців й допоміг неушкодженими повернутись до своїх родин. Також о. Іоан сказав, що потрібно молитись і за ворогів та ненависників, які зневажають нашу землю, які проливають нашу кров і забирають життя українців. Молитись за те, щоби Господь навернув їх до покаяння. А всім українцям о. Білик побажав, щоб цей прапор зберіг наш народ в мирі, здоров'ї та єдності.

Після цього усі процесійно вирушили на могилу воїнів УПА та Героя України Богдана Сольчаника, де відслужили панахиду за полеглими. А відділ культури РДА спільно з пластунами підготували концерт-реквієм у шану полеглим Героям.

Повідомила
Любов КУРІЙ

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою