Владика Ярослав: Християнське життя починається із запрошення від Бога – Приходьте!

30 грудня 2014
Друк
Фото прес-служби СДЄ
Бог запрошує людину до досконалості і з цього запрошення розпочинається духовна мандрівка. Про це 28 грудня, в неділю Праотців, сказав владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, під час Божественної Літургії в Катедральному соборі Пресвятої Трійці м. Дрогобича. Під час богослужіння єпископ уділив священичі свячення диякону Олегу Бісику, випускнику Дрогобицької духовної семінарії.

У душпастирському зверненні до вірних, пояснюючи притчу про запрошених на гостину, єпископ зазначив, що через святе Євангеліє Бог запрошує людину до християнського життя. Знаючи про це Боже запрошення, людина має вже більше сміливості прийти, наблизитися до Бога Отця. «Бог прийшов до нас у Різдві, щоб ми могли прийти до Нього у таїнствах спасіння», - наголосив проповідник. Владика додав, що Христос описав таємницю поєднання Бога і людини словами: «Той, хто їсть моє тіло і п’є мою кров, той в мені перебуває, а я в нім» (Йо. 6, 56).

Коли Ісус продовжує промовляти до нас: «Прийдіть», - Він знає наскільки ми сильно бажаємо справжнього миру і сенсу в житті. Господь знає рутину нашого життя, як багато життєвих речей нас розчаровують. Він знає, що означає прожити половину життя і зрозуміти, що не досяг усього, що бажав досягнути в цьому житті у ділі спасіння. Бог знає, що означає старіти, як іноді посеред ночі людина прокидається у холодному поті. Він знає як усі ці почуття впливають на нас і тому запрошує нас прийти до Нього. «Ідіть, бо усе вже готове... Прийдіть до мене всі втомлені й обтяжені, і я заспокою вас» (Мт. 11, 28).

Сьогоднішній день - це коли час торкається вічності: «І ось тепер час сприятливий, ось тепер день спасіння» (2 Кор. 6,2). Це нагода прийти до Бога, відповівши на Його запрошення. Однак цей прихід є тільки початком. Людина має прийти до Христа, щоб Його пізнати. Але коли вона прийде, вона мусить йти далі: «Ідіть у світ, несучи свідчення про мене», – каже Ісус.

Отримавши нове життя в Христі, ми покликані нести його іншим. Ми стаємо слугами, про яких згадується у сьогоднішньому Євангелії: «Ідіть швидко на шляхи та стежки міста і приведіть бідних, калік, сліпих і кульгавих... Ідіть на дороги і під огорожі і скликайте людей, щоб прийшли, щоб мій дім наповнився» (Лк. 14, 23).

Після завершення Літургії владика Ярослав привітав ієрея Олега з радісною подією та подякував усім, хто товаришував йому на дорозі до прийняття таїнства священства.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Ярослав (Приріз), свячення, Катедральний собор

Інші публікації за темою