Владика Ярослав: "Культура, в якій відсутня віра у вічність, робить людину в’язнем матеріального світу, в’язнем власних насолод"

11 листопада 2014
Друк
Фото прес-служби СДЄ
Владика Ярослав уділяє дияконські свячення бр. Роману Кіху
9 листопада владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію у Катедральному соборі Пресвятої Трійці м. Дрогобича. Під час богослужіння єпископ уділив дияконські свячення брату Роману Кіху, випускнику Дрогобицької духовної семінарії.

Під час проповіді владика Ярослав пояснив значення недільного євангельського читання, в якому розповідалось про багача та вбогого Лазаря. "Багач мав всього вдосталь, почувався сильним та самовистачальним", - сказав проповідник. За його словами, багатий чоловік завдяки своїм статкам відчував впевненість у завтрашньому дні. Сам його одяг свідчив про його високий статус в суспільстві.

Відтак єпископ зауважив: "Однак, цікавою деталлю притчі є те, що ми не знаємо як звався багач, проте вбогий носить дуже символічне ім'я". Лазар, по-єврейськи, означає «Бог допомагає». Свою опору та надію у злиднях Лазар мав у Бозі.

Цих обох дуже різних чоловіків поєднав однаковий кінець життя - смерть. "І багатство, і злидні минають швидко, неначе сон", - зазначив проповідник. Смерть виявляє найпотаємніші думки їхніх сердець та виставляє на яв саму основу людського життя. Той, хто покладався на минуще, нестійке та дочасне, падає в безодню пекла, а той, хто незважаючи на трясовину нещастя, хвороби та зневагу, знайшов Божу руку, що тримає світ у існуванні, той перейшов успішно житейське море та переставився на лоно Авраама.

Владика Ярослав зауважив, що сучасна людина дуже неохоче вірить в те, що існує якийсь інший невидимий світ, інше життя, ніж те, яке існує тут на землі, у матеріальному світі. Така культура до певної міри робить людину в’язнем матеріального світу, в’язнем власних насолод. До певної міри це перешкоджає християнам у повноті сприйняти те, що сьогодні, як і віки тому, голосить Христова Церква про спасіння і вічне життя у Христі Господі.

Наприкінці звернення єпископ закликав вірних бути уважними до "Лазарів", який зустрічаємо в щоденному житті. Увесь наш народ через рани війни став сьогодні Лазарем. "Перевірмо чи навіть у наших нестатках та бідах ми будуємо стійке суспільство України, наше особисте і родинне життя на непорушному Христовому камені", - сказав у підсумку архиєрей.

Після завершення Літургії владика Ярослав привітав нововисвяченого диякона Романа. Єпископ подякував батькам, родині, духовним наставникам диякона за товаришування йому на дорозі до священства.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Катедральний собор, свячення, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою