Владика Ярослав про період підпілля УГКЦ: «Наша Церква таємно молилась, даруючи людям Бога через безстрашне духовенство та мирян» [фото]

15 липня 2014
Друк
Фото прес-служби СДЄ
12 липня, у свято свв. Петра й Павла, у Прокатедральному соборі Покрова Пресвятої Богородиці в м. Самборі відбулось святкування 25-ліття легалізації УГКЦ. Урочисту Літургію з цієї нагоди відслужив владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький. Йому співслужили священики Самбірського деканату.

«Українська греко-католицька Церква понад 40 років свого існування провела в катакомбах радянського режиму, однак Бог не спинив серцебиття Своєї Невісти-Церкви», - наголосив під час проповіді єпископ. Проповідник порівняв цей період історії УГКЦ з біблійною подією сорокарічного переходу через пустелю Мойсея та Божого народу.

Знаковою постаттю для Церкви у той час був Патріарх Йосип Сліпий, який після 18 років ув’язнень та катувань в 1963 році прибув із заслання до Риму. «Своєю нескореністю та широким богословським мисленням він розбудовує та поширює Церкву на поселеннях, бореться за її свободу в Україні», - зазначив владика Ярослав. Зокрема, Патріарх Йосиф засновує навчальні заклади, розвиває богословську освіту та, врешті-решт, будує символ вселенської єдності греко-католиків – Собор св. Софії у Римі. «Цей храм – це символ туги за вільною єдиною Церквою в Україні і на поселеннях та водночас знак світового її поширення», - додав проповідник.

«УГКЦ – це давня і споконвічна Церква, що має за собою живе передання Володимирового Хрещення, подвиги преподобних Антонія та Теодосія Печерських, змагання Йосифа Рутського та жертву св. Йосафата Кунцевича», - зауважив архиєрей. Сьогодні в Києві завершується будівництво собору Воскресіння Господнього, що є символом перемоги Божої правди та знаком присутності Бога серед свого народу.

Після завершення Літургії владика Ярослав подякував зібраному духовенства та вірним за щиру спільну молитву. «Дякую вам усім за щиру відданість рідній Церкві, адже завдяки вашому подвигу та вірності наша Церква встояла, коли Христові вороги різними способами намагалися її знищити», - наголосив єпископ. Відтак владика Ярослав закликав усіх дбати про розбудову національно- культурного життя та наполегливо працювати на благо народу.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Самбірський деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою