У свято Перенесення мощей св. Миколая владика Ярослав уділив священичі та дияконські свячення [фото]

23 травня 2014
Друк
Фото прес-служби СДЄ
Владика Ярослав уділяє тайну священства
22 травня, на свято Перенесення мощей св. Миколая Чудотворця, владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному храмі Пресвятої Трійці. Під час богослужіння єпископ уділив священичі свячення диякону Віталію Сокруті та дияконські свячення бр. Андрію Устрицькому.

Під час проповіді владика Ярослав розповів вірним історію свята Перенесення мощей св. Миколая Чудотворця. Як зазначив проповідник, свято було встановлене на честь перенесення мощей св. Миколая з малоазійського міста Міри Лікійські до італійського міста Барі. Причиною цього стало те, що в ХI ст. Візантійська імперія переживала лихоліття: турки спустошували її володіння в Малій Азії, розоряли міста й села, і супроводжували свої жорстокості зневагою святих храмів, мощів, ікон і святих книг. Жителі міста Барі, розташованого на березі Адріатичного моря, вирішили врятувати мощі святителя Миколая, яким загрожувало знищення з боку мусульман. 21 травня 1087 року корабель з мощами Мирилікійського Чудотворця прибув до м. Барі, а наступного дня, 22 травня, мощі святителя Миколая врочисто перенесли в церкву святого Стефана, що перебувала неподалік моря.

Говорячи про значення постаті святого, єпископ наголосив: "Святий Миколай для вірних з давніх-давен – це правдиве правило віри і уособлення доброти". Проповідник додав, що кожна християнська душа любить св. Миколая і звертається до нього зі своїми потребами, бо серце відчуває і знає, що він колись, за свого земного життя, був добродієм для християн, отож, і сьогодні, перебуваючи у вічному житті, він може подати нам руку допомоги в наших потребах.

Наприкінці проповіді проповідник закликав вірних просити в молитвах св. Миколая милості для українського народу, щоб Господь зміцнював його в істинній вірі, захищав перед всякою ворожою силою, допомагав побороти різні труднощі й негаразди.

Після завершення Літургії владика Ярослав привітав нововисвяченого єрея та диякона, побажавши їм ревно служити у Христовому Винограднику. Єпископ подякував батькам, родинам та духовним наставникам нововисвячених за те, що своїми молитвами та порадами супроводжували їх на дорозі до тайни священства.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ