Владика Ярослав у неділю Торжества Православ'я: "Дух літургійних богослужінь – це дух радості, перемоги, тріумфу та пошани до святих ікон"

10 березня 2014
Друк
Фото прес-служби СДЄ
Владика Ярослав вітає новопоставленого єрея Тараса Буричка
9 березня, в неділю Торжества Православ'я, у Катедральному соборі Пресвятої Трійці м. Дрогобича владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію. Під час богослужіння єпископ рукопоклав в єрейський стан диякона Тараса Буричка.

Під час душпастирського слова архиєрей зазначив, що в 1-шу неділю Великого посту Церква вшановує перемогу правдивої віри над єрессю іконоборства, яке осуджено на 7-му і 8-му Вселенських Соборах. "Дух літургійних богослужінь – це дух радості, перемоги, тріумфу та пошани до святих ікон", - наголосив владика Ярослав. Хоча й на перший погляд настрій торжества немає нічого спільного з покаянним духом Великого посту, однак, за словами проповідника, воно є виявом духовної радості. "Адже чимало людей, незважаючи на переслідування, гоніння та суспільні труднощі, зберегли в чистоті свою віру, благоговійно дотримувались богослужіння, зберегли той духовний шлях, який нам залишив Христос, Свята Євангелія та Отці Церкви", - наголосив єпископ.

З іншого боку, тема іконопочитання пригадує нам в перший тиждень святої чотиридесятниці про те, що в часі посту слід подбати про відновлення в собі Божого образу, якого спотворили гріхи. "Питаймо себе щоденно: наскільки мій спосіб мислення є згідний з тим, що говорить щодня Слово Боже, наскільки мій погляд є поглядом Отця і поглядом Христа, котрий лікує, спомагає і милосердиться, наскільки люди пізнають по мені, що Бог є і що Він є найвищою і найціннішою вартістю в житті дочасному і вічному?" - звернувся до вірних владика Ярослав. Наприкінці проповідник додав, що відновлення внутрішньої ікони християнської душі має відбутись через щире покаяння, сповідь, молитву і Євхаристію.

Архиєрей також пригадав вірним заклик Блаженнішого Святослава до постійної молитви та посту за український народ та в окремих наміреннях, про які йде мова в посланні Глави УГКЦ з нагоди Великого посту 2014 року Божого.

Після завершення Літургії владика Ярослав привітав новопоставленого єрея Тараса та побажав йому ревного служіння у Христовому Винограднику, яким є Божа Церква. Єпископ подякував батькам священика та усім, хто товаришував йому на шляху до священичого служіння.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Катедральний собор, свячення, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою