Відійшов у вічність владика Корнилій (Пасічний)

31 січня 2014
Друк
www.ugcc.org.ua
владика Корнилій (Пасічний)
У четвер, 30 січня 2013 року, у Торонто (Канада) упокоївся в Господі на 87-му році життя, 71-му чернечого покликання, 61-му священства та 18-му році єпископства світлої пам'яті владика Корнилій Іван Пасічний, ЧСВВ, вислужений Єпарх Торонто Української Греко-Католицької Церкви в Канаді.

 

Владика Ярослав (Приріз) від імені духовенства та вірних Самбірсько-Дрогобицької єпархії висловлює співчуття близьким, а також духовенству та вірним Торонтської єпархії. Звертаємось у молитві до нашого Спасителя, щоб Він прийняв душу покійного архиєрея Корнилія у Свої небесні обителі, де «душі святих і праведних спочивають».

Біографічна довідка
Владика Корнилій народився у Вінніпезі (Канада) 27 березня 1927 року, в родині Стефана й Анастасії з роду Крук. Народну освіту здобув у Школі святого Миколая (тепер Школа Непорочного Серця Марії) у Вінніпезі. У вересні 1942 року вступив на новіціят отців василіан у Мондері. Середню освіту здобув у василіанському схоластикаті в Мондері та в Гримсбі, Онтаріо, у 1944 - 1948 роках. Філософію вивчав у Гленкові (США), а богословську освіту здобув у Папському григоріанському університеті в Римі. Довічні обіти склав 31 жовтня 1948 року, а священичі свячення отримав у Римі 5 липня 1953 року (святитель архиєпископ Іван Бучко).

Здобувши подальші наукові ступені в Канаді, від 1956 до 1958 викладав філософію василіанським студентам у Мондері та був душпастирем храму в місцевості Краків. Від 1958 до 1959 року був тимчасовим душпастирем церкви Святого Івана Хрестителя в Оттаві та викладав філософію в Оттавському університеті. Від 1959 до 1963 року був заступником ігумена монастиря в Мондері, викладав латинську мову та історію України василіанським студентам. Виконував різні настоятельські служіння в Провінції Найсвятішого Серця отців василіан у Канаді, був редактором журналу «Beacon» та душпастирював у парафіях і на місіях.
У листопаді 1995 року блаженний Папа Іван Павло ІІ призначив о. Корнилія Пасічного Єпархом Української Католицької Церкви в Саскачевані з осідком у Саскатуні. Єпископські свячення отримав 17 січня 1996 року з рук митрополита Михайла (Бзделя) та владик Василя (Філевича) і Северіяна (Якимишина). Через три роки блаженний Іван Павло ІІ призначив його Єпархом Торонто і всієї Східної Канади, а 2003 року прийняв його зречення у зв'язку з досягненням граничного віку.

Як єпископ-емерит, владика Корнилій повернувся до василіанської спільноти. Проживаючи у монастирі отців василіан в Торонто, продовжував душпастирську працю та був співредактор часопису «Світло».