о. Євген Станішевський до священиків Самбірсько-Дрогобицької єпархії: "Віра та правда мають спільне джерело" [фото]

18 жовтня 2013
Друк
Фото прес-служби СДЄ
о. Євген Станішевський, духівник Львівської духовної семінарії
На цьому наголосив священик-реколектант, відкриваючи 15 жовтня ІV-й тур реколекцій для духовенства Самбірсько-Дрогобицької єпархії. О. Євген Станішевський, духівник Львівської духовної семінарії, упродовж 4 днів духовної віднови розкривав пресвітерам різні сторони віри людини в Бога.

Зокрема, реколектант зауважив, що слово «віра» в українській, російській (вера), польській (wiara) та інших слов’янських мовах має приблизно однакове звучання, що вказує на древнє походження слова. У деяких європейських мовах, наприклад латинській (veritas), німецькій (Warheit), це слово означає правду, істину. На думку о. Євгена, людина вірить у те, в існуванні чого переконана, що на її погляд є істинним.

В одній з духовних наук священик розкрив тему розуміння праведності у відношенні до віри. У своїх посланнях св. Павло зазначає, що Бог усправедливлює людину через її віру в Ісуса Христа. Ця думка тісно пов’язана з постаттю старозавітнього патріарха Авраама, якому віру Бог порахував за праведність. У мисленні давніх греків праведною людиною вважалась та, яка живе у мирі з Богом. Єврейське ж слово «цедака» - праведність - означає рівність між одним та іншим. Коли життя людини узгоджується із задумом Божим, тоді вона є праведною.

«Бог випробовує людину, щоб вона могла пізнати свою віру», - сказав реколектант, говорячи про те, що віруюча людина завжди постає перед випробуваннями. Якщо під час випробування людина покладається на волю Божу, тоді її віра зміцнюється. За словами ап. Якова, іспитування віри приносить витривалість і терпеливість. Завершуючи цю тему, о. Євген підкреслив, що завжди потрібно пам’ятати, що будь-яке випробування минає.

В одній з останніх наук духівник Львівської семінарії, роздумуючи над 1-м псалмом, сказав: «Щоб бути Божим учнем, потрібно перебувати в Божому Слові». Для цього потрібно щоденно читати Святе Письмо та роздумувати над ним. Тоді християнин, як здорове дерево, дасть "плоди" у належний час.

Останній тур реколекцій завершився 18 жовтня подячним молебнем до Пресвятої Богородиці. Після молитви від імені владики Ярослава о. Євгену Станішевському за повчальні науки та спільну молитву подякував о. Григорій Комар, протосинкел єпархії.

Зазначимо, що реколекції для духовенства Самбірсько-Дрогобицької єпархії відбуваються щороку, восени. Метою днів духовної віднови є створення можливості для священнослужителів в атмосфері спільної молитви часослова збагатити свій особистий духовний досвід завдяки духовним повчанням реколектанта та особистому спілкуванню з ним. Цьогорічні реколекції розпочались 19 вересня. Понад 260 священиків Самбірсько-Дрогобицької єпархії почергово взяли участь в одному з 4-х турів днів духовної віднови.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: реколекції

Інші публікації за темою