Владика Ярослав під час посвячення церкви у с.Золотковичі на Мостищині: "Хрест – не тільки знак смерті, але й знак воскресіння" [фото]

29 вересня 2013
Друк
Фото прес-службі СДЄ
Владика Ярослав разом зі священиками у новозбудованому храмі
27 вересня на Мостищині у с. Золотковичі відбулось посвячення новозбудованого храму на честь Воздвиження чесного і животворящого Хреста Господнього. Чин посвячення церкви та урочисту Божественну Літургію відслужив владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький. Архиєрею співслужили: о. Тарас Шпег (декан Мостиський), о. Михайло Шевчишин (ЧНІ), о. Іван Галімурка (редактор часопису "Мета" Львівської архиєпархії УГКЦ), о. Анатолій Демченко (адміністратор місцевого храму) та священики Мостиського деканату. Серед гостей були священики РКЦ - о. Станіслав Венгжинський (декан Мостиський) та о. Лукаш Сваби. На богослужінні були присутні православні священики з сусідніх сіл Гусакова та Мишлятич.

У день празника Воздвиження Господнього Хреста християни усвідомлюють, що немає іншої дороги до спасіння, окрім хресного шляху. На цьому наголосив єпископ під час проповіді на Святій Літургії. Говорячи про події Воздвиження чесного Хреста, владика Ярослав розповів про історію виникнення цього свята. Відтак проповідник розкрив богословський вимір празника.

Євангельськими словами: «Хто не бере свого хреста і не йде за Мною, не може бути Моїм учнем», - Ісус попереджує Своїх учнів, щоб вони не сподівались, що їх служіння буде легким. "Дорога, якою йшов Христос і на яку стали апостоли - це дорога вузька і кам'яниста", - додав владика Ярослав. Наприкінці цього шляху є дім Отця Небесного, де подорожній знайде спочинок по своїх трудах і навіки втішатиметься славою в небі. За словами архиєрея, усього цього навчає нас Хрест Господній. "Розпростерті на хресті руки Спасителя сприймаються як переможний символ торжества безмежної Божої благодаті, як розкрита книга Слова, яку можна споглядати, осягаючи вічну сутність буття", - додав проповідник.

Після завершення богослужіння владика Ярослав привітав вірних з подією освячення храму. "Цей храм є важливим свідоцтвом любові до Бога багатьох з вас", - відзначив єпископ і побажав, щоб Божа святиня завжди була для вірних місцем зустрічі з Богом. Архиєрей відзначив подячними грамотами священика, громаду вірних та жертводавців.

Зі словами подяки архиєрею від імені громади звернувся о. Анатолій Демченко (адміністратор парафії). Священик подякував владиці за підтримку в побудові святині. О. Анатолій подякував усім жертводавцям та будівничим, які доклали величезних зусиль, щоб новий храм був збудований якнайшвидше. Священик подякував душпастирям та вірним з довколишніх сіл (серед них православні громади с. Гусаків та с. Мишлятичі), які допомогли громаді пожертвами. Збірку пожертв провела також парафія свв. Ольги та Єлизавети м. Львова. Значну частину коштів на будівництво церкви пожертвувала Теодора Нестор, мешканка Канади, яка походить із с. Золотковичі.

Нагадаємо, у вересні 2009 року Божого в с. Золотковичі владика Ярослав (Приріз) освятив наріжний камінь під будівництво нового храму. Будівництво розпочато поруч зі старим дерев'яним храмом Воздвиження чесного і животворящого Хреста. 14 червня 2012 року Божого через замикання електропроводки старий храм згорів, а разом з ним усі богослужбові речі парафії. Відтак громада звернулась до усіх людей доброї волі з прохання про допомогу для побудови нового храму.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: освячення храму, Мостиський деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою