У м. Сколе відбулись ювілейні святкування з нагоди 1025-ліття Хрещення Руси-України [фото]

23 вересня 2013
Друк
Фото прес-служби СДЄ
Божественна Літургія у м. Сколе
20-21 вересня у м. Сколе відбулись ювілейні святкування з нагоди Року віри, 1025-ліття Хрещення Руси-України та 20-ліття заснування Самбірсько-Дрогобицької єпархії.

У перший день святкувань відбулось відкриття виставки "Храми Сколівщини та церковні діячі Сколівського краю", участь в якій взяли учні місцевих шкіл, духовенство та громадкість міста. Вечірнею у деканальному храмі Різдва Пресвятої Богородиці розпочалась богослужбова частина ювілейних святкувань. Відтак ближче до вечора на подіумі поруч з храмом Різдва Пресвятої Богородиці відбулась духовно-мистецька програма за участю місцевих хорів.

Опівночі відбулась хресна хода вулицями міста Сколе. Участь у ній взяла парафіяльна молодь. Священики під час духовних повчань застановлялись над даром Хрещення, який ми отримали 1025 років тому завдяки св.Володомиру.

21 вересня, на празник Різдва Пресвятої Богородиці, до деканального храму Сколівського деканату - Різдва Пресвятої Богородиці - з самого ранку почали прибувати вірні разом зі священиками з парафій трьох деканатів: Сколівського, Славського та Тухольківського. Відтак до храму прибув владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький. У спіслужінні о. Івана Дашинича (декана Сколівського), о. Андрія Петришина (декана Славського), о. Романа Качали (декана Тухольківського), о. Василя Головацького (пароха храму Різдва Пресвятої Богородиці) та понад 30 священиків архиєрей відслужив Божественну Літургію. На богослужінні були присутні представники міської та районної влади.

Під час проповіді владика Ярослав наголосив, що ювілейні святкування, які цього року відбуваються у всіх деканатах Самбірсько-Дрогобицької єпархії, є доброю нагодою, щоб подякувати Богові у Рік віри за дар Володимирового Хрещення, який 1025 років тому прийняли наші предки. Приймаючи християнську віру, українці отримали від Христа дар особи Пресвятої Богородиці. Саме до осмислення постаті Небесної Заступниці закликав архиєрей вірних.

"Через святкування різдва Пресвятої Богородиці ми не можемо не помітити феномену віри у праведних батьків Йоакима і Анни", - скерував єпископ увагу вірних до подвигу віри праведних батьків Приснодіви. За словами владики Ярослава, святі Йоаким та Анна, які до похилого віку не мали дітей, не ремствували і не вимагали у Бога змінити їхню долю. "Вони лишили Богові визначати своє майбутнє й не припускали, що Господь може бути неуважний або несправедливий", - наголосив проповідник.

Говорячи про чесноти Матері Божої архиєрей відзначив: "ЇЇ віра та всеціле відданя Божій волі, терпеливе та мужнє перенесення всіх життєвих труднощів, материнська турбота, а головне – безумовне смирення та покора – це ті чесноти, котрі наповнюють все життя Пресвятої Діви Марії".

Наприкінці пастирського слова владика Ярослав закликав вірних наслідувати чесноти Пресвятої Богородиці, приклад великої довіри до Господа її праведних батьків, щоденне життя будувати на підвалинах Христового Євангелія.

Після завершення богослужіння єпископ привітав духовенство трьох деканатів та вручив отцям-деканам ювілейні грамоти.

Увечері у народному домі "Бескид" відбулась урочиста академія. У вітальному слові владика Ярослав відзначив важливість події Хрещення Руси-України для цілого народу: "Важливішим понад усе було те, що за допомогою християнської релігії ми, як нація, набули тих чеснот, які стали надійними підвалинами для успішної розбудови суспільного життя". Перелічуючи плоди Божої благодаті, яку прийняли русичі-українці у водах Дніпра-Славутича, архиєрей додав: "Розуміння дару людського життя і його вартості загалом, почуття лагідності й доброти у ставленні до ближніх, любов до правди, пошана до справедливості, здатність стійко переносити труднощі, відсутність бажання панувати над іншими, побожність – всі ці риси стали важливими прикметами вдачі нашого народу, які майже незмінно збереглися аж до сьогодні".

До учасників академії звернулись також Голова Сколівської районної ради Михайло Гнатишин та Голова Сколівської міської ради Микола Романишин.

Місцевий краєзнавець Теодор Витвицький розповів про духовних світочів Сколівщини: о. Миколу Устияновича, о. Михайла Мосору, о. Саву Савицького, о. М. Блозовського, о. Л. Данкевич та священичу родину Головацьких. Парох храму Різдва Пресвятої Богородиці о. Василь Головацький вситупив з доповіддю "Актуальність свідчення віри на Сколівщині на зламі ІІ-ІІІ тисячоліть".

Співом церковних творів святковий захід супроводжував хор храму Різдва Пресвятої Богородиці.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Славський деканат, Тухольківський деканат, Сколівський деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою