Владика Ярослав під час освячення храму в Кульчицях на Самбірщині: "Кожна Божественна Літургія є «горою преображення», де ми можемо відчувати близькість Господа" [фото]

22 серпня 2013
Друк
Фото прес-служби СДЄ
Божественна Літургія у новоосвяченому храмі в с. Кульчиці
19 серпня у с. Кульчиці на Самбірщині відбулося освячення новозбудованого дерев'яного храму Преображення Господнього. Молитовне приготування до урочистої події розпочалося напередодні увечері. У храмі відслужено святкову вечірню з литією. Відтак вірні, очолювані о. Іваном Дубравський (настоятелем парафії) та священиками Самбірського деканату, пройшли із запаленими свічками хресною ходою вулицями села. Під час зупинок священики виголошували повчальні проповіді. Близько опівночі перед дверима храму відбулось водосвяття.

На празник Преображення Господнього до парафії прибув владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький. Єпископ здійснив чин освячення новозбудованого храму та у співслужінні духовенства відслужив Божественну Літургію. Архиєрею співслужили о. Богдан Добрянський (декан Самбірський), о. Іван Дубраський (адміністратор парафії), о. Ігор Петрович (декан Хирівський), о. Тарас Більо (декан Турківський) та священики Самбірського, Лішнянського та Судовишнянського деканатів. На Літургії була присутня велика кількість вірні з м. Самбора та довколишніх сіл, а також представники Українського Реєстрового козацтва.

Звертаючись до вірних з проповіддю, владика Ярослав зазначив: "Преображення Господнє належить до найбільш знаменних подій в земному житті Ісуса Христа. Своє Божество Ісус заховував під виглядом тіла, затаював свою славу перед людським оком, а на горі Тавор Господь являється апостолам - ким справді був - тобто Богом". Єпископ додав, що через це прославлення Ісус хотів наголосити, що той, хто слідуватиме за Ним на Голготу, на кінці важкої дороги пізнає незрівняне щастя - з терпіння зійде спасіння.

Завданням християнина, за словами ахиєрея, є прямувати до преображення свого життя, щоб з "хмарних земних низин завітати до світлих, небесних вершин, тобто до місця всякого добра". Відтак владика Ярослав побажав вірним, щоб новозбудований храм був місцем постійного особистого преображення та зустрічі з Богом. Для того слід пам'ятати, що кожна Божественна Літургія є «горою преображення», де ми можемо відчувати близькість Господа.

Після завершення Літургії владика Ярослав, оцінюючи ревне служіння у Христовому Винограднику, підніс до гідності протоєрея о. Івана Дубравського, який є душпастирем цієї парафії. У свою чергу, о. Іван подякував архиєрею за молитовну підтримку. Священик також склав подяку парафіяльній громаді, яка налічує 30 родин. Завдяки їх старанням вдалося зібрати необхідні кошти для будівництва святині у містах та селах Самбірсько-Дрогобицької єпархії.

Нагадаємо, що 29 травня 2011 року владика Ярослав (Приріз) освятив наріжний камінь під будівництво храму у с. Кульчиці. Будівництво нового храму було розпочато на місці, де колись, за переданням старожилів, була древня церква. Нову святиню за ініціативою о. Івана Дубравського вирішено будувати з дерев'яних брусів. До цього часу греко-католицька громада с. Кульчиці молилась у невеликій каплиці на сільському цвинтарі.

о. Олег Чупа,
Прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Самбірський деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою