У Сколе відбулись "Веселі канікули з Богом" [фото]

12 серпня 2013
Друк
Фото Марти Ільницької
Християнський табір у м. Сколе
З 26 липня до 4 серпня в м.Сколе тривав десятиденний дитячий християнський табір "Веселі канікули з Богом". Його організаторами та ідейними натхненниками були сотрудник храму вмч.Пантелеймона о.Юрій Хамуляк і станична сколівського осередку молодіжної організації "Пласт" Юлія Билень. Також долучились до проведення табору вчитель образотворчого мистецтва Олена Колотовкіна та катехит Марія Розпендовська.

Основними цілями табору були: християнське виховання підростаючого покоління, цікаве і змістовне проведення дозвілля та активний відпочинок на природі. Кожен з нас усвідомлює, наскільки є важливим виховання дітей у християнському дусі, оскільки істина, яку нам доносить Христос, є одвічною та незмінною. Тому нашим завданням є закласти в дитячих душах непохитні моральні засади, що грунтувалися б на вченні Ісуса Христа.

Кожен день табору розпочинався Божественною Літургією в церкві вмч.Пантелеймона, під час якої всі діти мали змогу висповідатися та прийняти Святе Причастя. Під час читання Євангелія всі уважно вслухались у притчу, зміст якої о.Юрій доступно розкривав дітям.

Після цього у приміщенні "Карітасу" відбувалась катехизація. На заняттях було розказано про будову церкви, іконостасу, духовну музику, про чин Проскомидії (приготування до Св. Літургії). Катехит наголосила на важливості молитви. Нехай короткої, зате постійної. Діти з цікавістю слухали розповідь про чудотворні ікони Матері Божої, а також про чуда Ісуса Христа, про які оповідають євангелисти.

Особливо запам'яталась дітям поїздка в с.Корчин. Там усіх гостинно прийняли в жіночому монастирі Святого Духа ЧСВВ. Службу Божу в капличці відправив отець Юрій Хамуляк. Настоятелька—сестра Діонісія разом з іншими сестрами організувала для дітей смачний обід. В монастирі також проживають сестри Северіяна та Євфросинія, які щонеділі співають Службу Божу з дитячим хором в сколівському храмі вмч.Пантелеймона. Під час табору сестри щодня приїжджали в Сколе на Божественну Літургію та молилися разом з дітьми. На час приїзду дітей в монастирі гостювали сестра Дам'яна з Верхнього Синьовидного та сестра Маргарета з Житомира. Вихованці табору запам'ятають веселу прогулянку околицями села. Мандруючи зеленим луками, вдихали цілющі аромати різнотрав'я мальовничої природи Карпат. Потім купалися в річці, готували на вогнищі собі перекуску та запускали повітряного змія.

Щодня в таборі відбувалися різноманітні майстер-класи. Зокрема, діти вирізали та розмальовували макети церков з паперу. Робили "Ручки молитви", на яких кожен писав свою молитву на паперових вібитках долоньок. Також писали ікони на склі, робили книжкові закладки з цитатами зі Святого Письма і вправлялися у виготовленні листівок і різноманітних виробів у техніці орігамі. Захоплюючою була майстерка, на якій ліпили дзвоники з глини, розфарбовуючи їх потім барвистими візерунками. Невипадково заняття відбувалось саме у старовинній дерев'яній дзвіниці. Напрочуд захопливим було вироблення магнітиків на холодильник із солоного тіста.

Цікавим заняттям було написання листів, побажань та маленьких презентів один одному через таборову пошту. В період табору учасники переглянули кілька мультфільмів та художній фільм "Листівки для чуда", який знятий за реальними подіями. Частиною дозвілля були рухливі ігри та купання на ріці.

Найцікавішим моментом таборування була поїздка до Крехівського монастиря. Діти були присутні на урочистій Літургії, яку супроводжував хор церкви вмч.Пантелеймона. В часі Служби Божої монахи-василіяни складали річні обіти. Серед братів, що присягали Богові, був сколівчанин брат Герард. Цікавою в Крехові була мандрівка до печер, де був перший скельний монастир, заснований 400 років тому братами-монахами Йоілом та Сильвестром. Біля чудодійного джерела кожен міг попити та омитися освяченою водою. Один з послушників монастиря—брат Роман цікаво розповів дітям про історію Крехівського монастиря та його чудотворні ікони: Крехівської Богоматері та св.Миколая-Чудотворця. Втомлені, проте окрилені Божою благодаттю, діти повернулися додому.

Організатори табору висловлюють щиру подяку всім батькам за те, що активно долучали дітей до христянського відпочинку в таборі, а також усім спонсорам та жертводавцям, фінансова підтримка яких допомогла здійснювати мандрівки і закупити канцелярське приладдя.

Під час перебування в таборі діти весело, цікаво та змістовно відпочили і набралися сил. Сподіваємось на подальшу співпрацю з батьками в організації християнського дозвілля їхніх дітей і подібні табори стануть хорошою традицією.

Марта ІЛЬНИЦЬКА

ФОТОРЕПОРТАЖ

Автор світлин Марта Ільницька

Теми: Сколівський деканат

Інші публікації за темою