Владика Ярослав до учасниць Єпархіального з'їзду "Матерів в молитві" у Лаврові: "Потрібно, володіти „мовою" богоспілкування, щоб отримати допомогу Божу"

05 серпня 2013
Друк
Фото прес-служби СДЄ
Владика Ярослав, священики та учасниці з'їзду
3 серпня у Лаврівському монастирі св. Онуфрія Великого відбувся Єпархіальний з'їзд спільнот "Матері в молитві" Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Участь у ньому взяли близько 1000 учасниць парафіяльних спільнот.

З'їзд розпочався Божественною Літургією, яку очолив владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, у співслужінні о. Любомира Митника (Голови Єпархіальної комісії у справах мирян), єромонаха Атанасія (ігумена Лаврівського монастиря), єромонаха Макарія (ігумена Добромильського монастиря), о. Михайла Николина (декана Старосамбірського), о. Тараса Біля (декана Турківського) та священиків Самбірсько-Дрогобицької єпархії.

Під час Літургії диякон зачитав євангельську розповідь про зцілення Христом кровоточивої жінки та воскресіння дочки начальника синагоги. Звертаючись до присутніх з проповіддю, владика Ярослав зазначив, що євангельське читання показує нам як на допомогу людському безсиллю, покинутості і „смерті" приходить Божа сила: "Вона спрямована до людей, перебуває серед них, готова їм допомогти". За словами архиєрея, особливу увагу варто звернути на те, як відбулось зцілення кровоточивої. Довкола Ісуса було багато людей, які також потребували Божої допомоги, однак їм бракувало віри у те, що Господь це може вчинити. З-поміж них кровоточива жінка вирізнялась незвичайною вірою.

За словами владики Ярослава, Божа сила і сьогодні відкрита й доступна людям: "Вона – у Церкві і таїнствах, навколо яких „тиснеться багато людей", але не кожний зцілюється". Проповідник наголосив, що у кожних наших зусиллях, якщо ми очікуємо на Боже чудо, то повинні очікувати тільки на Божу силу, а не сприймати її як один із засобів для досягнення бажаного. Інколи на життєвому шляху людина зустрічає різного роду труднощі та проблеми і це часом є спокусою до зневіри. "Шлях невдач – це шлях кровоточивої жінки перед її особистою зустріччю з Христом. Можливо і у молитві ми просимо чогось і не отримуємо. Не треба розчаровуватись, бо рано чи пізно, коли ми будемо готовими, відбудеться й наша спасительна зустріч з Богом", - наголосив владика Ярослав.

DSC04123

Після завершення богослужіння архиєрей привітав учасниць спільнот "Матері в молитві", які прибули на з'їзд з різних деканатів Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Владика також подякував їм за активну молитовну участь у житті своїх парафій.

Додамо, що цьогорічний з'їзд «Матерів у молитві» є сьомим за числом. У попередні роки з'їзди відбувались у Дрогобичі, Сколе, Старому Самборі, Трускавці та Самборі. Цьогоріч місцем з'їзду став Лаврівський монастир святого Онуфрія - один з найдавніших монастирів у Західній Україні, що діють від княжих часів і до сьогодні. Ця чернеча обитель є давнішим монастирем святого Онуфрія в Україні. Свого часу у ньому зберігалися єдині на всю Східну Європу мощі цього святого. За переказами та даними монастирської хроніки, у Лаврівському монастирі похований князь Лев, засновник монастиря.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Матері в молитві, Старосамбірський деканат

Інші публікації за темою