Владика Ярослав на Великдень: "Воскресіння Христове дарує нам вічне життя" [фото&відео]

06 травня 2013
Друк
Фото прес-служби СДЄ
Урочиста прецесійна хода довкола храму
5 травня, у день празника Христового Воскресіння, владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив пасхальні богослуження у Катедральному соборі Пресвятої Трійці м. Дрогобича. Єпископу співслужили о. Григорій Комар (протосинкел єпархії), о. Тарас Гарасимчук (канцлер єпархії) та священики Катедрального храму. Молитовним співом урочисте богослужіння супроводжував парафіяльний хор та семінаристи.

Опівночі у храмі розпочалось богослужіння воскресної Полуночниці (т. зв. "Надгробне"). Опісля священнослужителі внесли Плащаницю до вівтаря і поклали на престіл, де вона перебуватиме до свята Вознесіння Господнього. Відтак архиєрей разом зі священиками та вірними із запаленими свічками вирушили процесією довкола храму. Після завершення ходи перед дверима собору розпочалось богослужіння Пасхальної Утрені. Під торжественний спів тропаря "Христос воскрес із мертвих" єпископ відчинив хрестом двері храму. Пасхальні богослужіння завершились Божественною Літургією.

У святковому зверненні до вірних єпархії владика Ярослав наголосив: "Пасха для кожного з нас дуже особистим досвідом, який торкається глибини нашого життя". У Великому пості християнин має нагоду відновити взаємини з Богом через покаяння. Під час Пасхи ж віруючий святкує "свої невеликі перемоги над власними слабостями, пристрастями та гріхами". За словами єпископа, свято Пасхи є вершиною літургійного року: "У ній сповнюються старозавітні пророцтва, здійснюються прообрази й Божі обітниці, вона надихає місію Церкви та щоденну діяльність кожного християнина". (Див. повний текст послання).

Пасха – це вершина нашого літургійного року, це свято над святами і Торжество всіх торжеств: «У ній сповнюються Старозавітні пророцтва, здійснюються прообрази й Божі обітниці, вона надихає місію Церкви та щоденну діяльність кожного християнина».

Вітаючи духовенство, монашество та вірних зі святом Воскресіння Господнього, архиєрей побажав: «В цей святковий день щиросердечно вітаю кожного з Вас, бажаючи розділити з Вами воскресну радість. Зачерпнімо її, поділімось нею зі своїми родичами, ближніми і знайомими». Відтак архиєрей закликав вірних ділитись радістю воскресіння зі знедоленими, хворими і немічними, усім тим, хто потребує нашої уваги і підтримки. «Відвідаймо в ці дні самотніх і тих, хто сумує. Хай наші вчинки любові та милосердя стануть для тих, хто нас оточує, найкращою проповіддю про Воскреслого Христа», - додав владика Ярослав.

о. Олег Чупа,
Прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Автор світлин Олег Бісик

ВІДЕО - автор Олег Бісик

Теми: Катедральний собор, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою