У Страсну П'ятницю владика Ярослав молився у Катедральному храмі та відвідав церкви Хирівського деканату [фото&відео]

04 травня 2013
Друк
Фото прес-служби СДЄ
Обхід з Плащаницею довкола Катедрального собору
3 травня, у Страсну П'ятниця, у головному храмі Самбірсько-Дрогобицької єпархії – Катедральному соборі Пресвятої Трійці – владика Ярослав (Приріз) у спіслужінні священиків храму відслужив Царські часи та Вечірню з винесенням Плащаниці. Під час Вечірні було прочитано Страсне Євангеліє, яке є лійтургійним поєднанням розповідей чотирьох євангелистів та укладене у хронологічній послідовності подій Христових страждань.

Пояснюючи вірним значення богослужінь цього дня, владика Ярослав сказав: "Молитовно переносимося до того моменту, коли Йосиф благообразний разом з Никодимом знімають з хреста пречисте Тіло Спасителя та обгорнувши плащаницею чистою, кладуть Його до нового гробу з погребальними піснями миру та любові". За словами єпископа, спомин смерті Ісуса наповнений красою літургійних відправ. Глибокий зміст молитов відкриває нам важливу правду про Великі діла Божі, котрі спрямовані на спасіння людського роду. "Цей хрест, з котрого знімають Ісуса та гріб, здаються нам на перший погляд, оповиті тишею та мовчанкою, однак у них чи не найбільша проповідь та послання для всього людства і кожного з нас. Христос понижується та помирає, щоби кожен з нас був піднесений та жив життям вічним", - додав владика Ярослав. Біля живоносного гробу Господнього стихають гріховні пориви та пристрасті, вся гординя та самовпевненість людських сердець. Тут віруючі знаходять нові сили для добра, впевненість у вічне спасіння.

Наприкінці Вечірні під співання стихир та звук калатал архиєрей, священнослужителі та вірні здійснили процесійний хід довкола храму. Відтак Плащаницю було внесено до церкви, де кожен під спів стихири "Благообразний Йосиф" віддав поклін Христові, покладеному у гробі.

Того ж дня владика Ярослав здійснив молитовні відвідини храмів Хирівського деканату на Старосамбірщині. Прибувши до кожного храму, архиєрей віддав поклін Плащаниці, поспілкувався з вірними, вітаючи їх з наближенням свята Христового Воскресіння.

о. Олег Чупа,
Прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ - Богослужіння у Катедральному соборі - Автор Олег Бісик

ФОТОРЕПОРТАЖ - Відвідини Хирівського деканату - Фото прес-служби СДЄ

ВІДЕО - Чин винесення Плащаниці - Автор Анатолій Цимбал

Теми: Хирівський деканат, Катедральний собор, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою