Листи-співчуття [оновл. 14:00]

04 березня 2013
Друк
Фото прес-служби СДЄ
Заупокійне богослужіння
На адресу Самбірсько-Дрогобицької єпархії від єрархів, духовенства та вірних УГКЦ, а також представників державної влади та громадських діячів надходять співчуття з приводу смерті владики Юліана (Вороновського), єпископа-емерита Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицької єпархії, від імені духовенства та вірних єпархії складає подяку усім, хто поділяє наш сум та просить про молитву за душу спочило архиєрея Юліана.

Унизу наводимо листи-співчуття, які надійшли на адресу Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Якщо ви бажаєте висловити спічуття, або ж поділитись своїми спогадами про покійного владику Юліана (Вороновського) надсилайте їх на адресу press@sde.org.ua або через розділ "Контакти" нашого сайту. Повідомлення публікуються за часом надходження.

владика Тарас (Сеньків), єпископ Стрийський
Преосвященний владика Тарас Сеньків, Апостольський Адміністратор Стрийської єпархії УГКЦ, від себе особисто та від мирян і духовенства повіреної йому єпархії висловлює щирі співчуття правлячому архиєрею Самбірсько-Дрогобицької єпархії Ярославу Прирізу та всьому духовенству і вірним єпархії з приводу смерті Преосвященного Владики Юліяна Вороновського. Поділяємо ваш смуток і запевняємо у молитві та духовній солідарності.

владика Миколай (Сімкайло), єпископ Коломийсько-Чернівецький
З глибоким сумом ми отримали звістку про відхід до вічності єпископа-емерита Самбірсько-Дрогобицької єпархії Кир Юліана Вороновського. Преосвященний владико Ярославе, прийміть щирі співчуття від мене, ординаріяту, духовенства та вірян Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ. Блаженної пам’яті владика Юліан дуже багато прилучився до розвитку новоутвореної у 1993 році Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Підпільне служіння покійного Архієрея принесло великий вклад у становлення і піднесення Української Греко-Католицької Церкви. Ця втрата є болючою, але тепер всі приналежні до Самбірсько-Дрогобицької єпархії втішатимуться заступництвом свого Архієрея із неба, адже переконаний, що владика Юліан молитиметься за кожного із Вас. З моменту отримання сумного повідомлення, ми заносимо свої прохання перед престол Всевишнього, щоб Господь прийняв свого вірного слугу Кир Юліана до Небесної Обителі.  За молитвами Пресвятої Богородиці і всіх Святих нехай Триєдиний Господь прийме владику Юліана до Царства Небесного. Вічная пам’ять Архієреєві Юліанові!

владика Борис (Гудзяк), єпископ єпархії св. Володимира Великого в Парижі та ректор УКУ
Блаженної пам’яті владика Юліан (Вороновський) був величною постаттю. З одного боку – простий, безпосередній, хтось би навіть сказав непомітний, невисокого росту, лагідний, м’який. Аля водночас ця людина в юному віці в 50-х роках, в дуже складний час для Церкви в Україні вирішує стати монахом і священиком. Важко уявити, скільки сили та відваги вимагало рішення плисти проти течії.  Владика Юліан любив людей, любив Бога, Церкву, Україну. І кривду, яку терпів народ, він брав близько серця. Усе своє життя він присвятив спілкуванню, відкритості до ближнього і до Бога. З огляду на те, що підпільна Церква потребувала не лише священиків, але й єпископів, які б передавали апостольське приємство, Архиєпископ Володимир Стернюк в 1986 році висвятив єромонаха Юліана на єпископа. Він, властиво, був останнім з архиєреїв УГКЦ, що були висвячені в глибині катакомб. Ця епоха закінчилася.  Для нашого Університету два роки тому владика Юліан став першим почесним доктором. Для нас є великим благословенням, що першим почесним доктором УКУ став представник того покоління, яке спромоглося на найбільший подвиг ХХ століття – зберегти свою гідність в тоталітарний час. Владика Юліан був провідником для тих, що наважилися бути вільними людьми у лабораторії насильства, маніпуляції та інструменталізації людської особи. Мене зворушувала його доброта, людяність, безпосередність. Христос сказав: «Якщо хочете унаслідувати Царство Небесне, будьте як діти». З такою дитячою щирістю владика Юліан любив Бога і ближнього. Ми щасливі, що мали такого архиєрея, молільника, наставника, ісповідника, якого ми завжди пам’ятатимемо.

Іститут Історії Церкви, УКУ
Нас усіх глибоко вразила вістка про відхід у вічність єпископа-емерита Самбірсько-Дрогобицької єпархії Юліана (Вороновського). У ці дні таїнственної втрати ми розділяємо смуток і єднаємося молитовно з Вами та з усіма тими, хто знав і шанував Покійного. Греко-Католицька Церква  втратила невтомного трудівника на ниві Христовій, одного з останніх владик з часів підпільних свячень. Владика Юліан все своє життя присвятив проповідуванню Доброї Новини в нелегкі часи переслідувань.

Михайло Костюк, голова Львівської облдержадміністрації
Від імені Львівської обласної державної адміністрації та від себе особисто із щирим жалем висловлюю співчуття родині, близьким та всій греко-католицькій спільноті у зв’язку із переходом до вічного життя з Господом вислуженого єпископа Самбірсько-Дрогобицької єпархії Української Греко-Католицької Церкви Юліана Вороновського. Пам’ятаємо світлої пам’яті Єпископа як палкого поборника та захисника національно-духовних традицій, мудрого богослова, дієвого будівничого церковного життя  незалежної  України. Беззаперечний авторитет серед єпископату, духовенства та вірних Української Греко-Католицької Церкви, активна громадська позиція та високий культурний рівень владики Юліана викликали до його особи почуття глибокої поваги та належної шани.  Вічна йому пам’ять!

Петро Колодій, голова Львівської обласної ради 
Усе своє свідоме життя Владика присвятив служінню Церкві Христовій та опікою над її вірними. Йому випало здійснювати свою місію у важкі часи тоталітарного режиму, коли Греко-католицька церква діяла в підпіллі. Після легалізації Церкви Владика активно працював над її становленням, зокрема розбудовою довіреної йому Самбірсько-Дрогобицької єпархії, створенням парафій, гуртуванням церковних громад. Він став учителем і духовним батьком для сотень священиків та монахів. Для тисяч українців, для яких Преосвященний Юліан був авторитетом і наставником, його смерть – це непоправна втрата.  Ми сумуємо разом з усіма, хто знав Владику, і висловлюємо щирі співчуття його рідним і близьким.  Вічная пам’ять покійному.

Андрій Садовий, мер Львова
Справжніх духовних провідників не так багато. Є люди, яким Бог дав неоціненний дар – займатись просвітництвом народу, вести народ правильним шляхом. Владика Юліян Вороновський був для нас усіх і духовним наставником, і справжнім другом-розрадником у нелегкі хвилини. Усі ми вдячні за те добро, яке дарував нам Владика кожним своїм мудрим словом та молитвою. У ці скорботні дні уся громада міста Львова висловлює щире, глибоке співчуття усім, хто знав та шанував покійного. Світла пам’ять про Владику Юліяна Вороновського назавжди збережеться в серцях львів’ян.

Володимир Фірман, мер Борислава
Міський голова Борислава Володимир Фірман від імені Бориславської міської ради, її виконавчого комітету та особисто від себе висловлює глибокі співчуття всім вірним УГКЦ з приводу непоправної втрати – смерті Преосвященного і всіма нами возлюбленого єпископа нашого Юліяна. Для всіх нас, бориславців, для яких Владика був авторитетом і духовним наставником, його смерть – непоправна втрата. Ми схиляємо наші голови у скорботі і сумуємо разом зі всіма, хто знав Преосвященного. Висловлюємо щирі співчуття його рідним і близьким. Нехай Всемилостивий Господь прийме душу єпископа Юліана. Вічна йому пам'ять.

Любов Войтко, голова Комісії освіти та виховання Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ
Від імені вчителів основ християнської етики, учнівських та батьківських колективів шкіл Самбірсько-Дрогобицької єпархії висловлюю спічуття з приводу втрати нашого довголітнього духовного батька - владики Юліана (Вороновського). Вічна йому пам'ять!

Михайло Винницький, голова Дрогобицької районної державної адміністрації
Від Дрогобицької районної державної адміністрації та від себе особисто висловлюю щирі співчуття рідним, близьким, духовенству та вірним Самбірсько-Дрогобицької єпархії Української Греко-Католицької Церкви з приводу важкої втрати — смерті  владики Юліяна Вороновського. Відійшов у вічність мудрий душпастир та богослов, вірний син та великий патріот України, високодуховна та мужня  людина  і  громадянин, беззаперечний авторитет у християнському світі. Сумуємо та молимося з усією греко-католицькою спільнотою за упокій душі блаженної пам'яті владики Юліяна. Вічна йому пам'ять!

с. Надія Котур, СНДМ, Провінційна Настоятелька
Преосвященний Владико Ярославе! Від імені Провінції Співстраждання Матері Божої Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії в Україні висловлюю щирі співчуття та лучуся з Вами у молитві з приводу упокоєння у Бозі Преосвященного Владики Юліяна Вороновського, Вислуженого єпископа Самбірсько-Дрогобицької Єпархії. Владика Юліян був приятелем Сестер Служебниць, мав батьківське любляче серце і особливо підтримував наших сестер у Трускавці. Ім’я Преосвященного Владики Юліяна запишеться золотими літерами у книгу молитовної пам’яті та історії Сестер Служебниць. Вічна Йому пам’ять!

Львівська духовна семінарія
Владика Юліян у 1991-1994 роках був ректором Львівської Духовної Семінарії Святого Духа, тому семінарійна спільнота в особливий спосіб молитовно приєднується до вшанування пам'яті владики та висловлює глибоке співчуття усім тим, хто знав та шанував архиєрея. Світла пам'ять про владику Юліяна Вороновського назавжди збережеться в серцях вірних Христової Церкви. Вічна йому пам'ять!

О. Бонк, голова Старосамбірської районної ради
Від імені Старосамбірської районної ради та від себе особисто висловлюю щирі співчуття усій греко-католицькій родині з приводу непоправної втрати – передчасної смерті єпископа-емерита Самбірсько-Дрогобицької єпархії Кир Юліана Вороновського. Важко підібрати слова, щоб описати біль, який переживає цими днями наша християнська спільнота. Відійшов у вічність вірний син свого народу, який навіть у найбуремніші часи ніс слова віри, надії, добра і спасіння у народ, був іскрою Небес у темряві забуття. Всі ми молимось за упокій душі Преосвященного Владики Юліяна, нехай святі ангели супроводять його відхід до Небесного Єрусалиму. Вічная йому пам'ять!

владика Іриней (Білик), канонік папської базиліки Санта Маджоре
Преосвященний Владико Ярославе, дорогий співбрате в Єпископстві, прийміть від мене та Капітули Папської Базиліки Санта Марія Маджоре слова глибокого співчуття для Вас та Всього духовенства і вірних Вашої єпархії у зв'язку з відходом у вічність вислуженого першого Правлячого єпископа Самбірсько-Дрогобицької єпархії Преосвященного Владики Юліана (Вороновського). Перестало битися серце Архієрея нашої Церкви, великого сина українського народу, Патріота України. Він був ісповідником віри та символом незнищимості духа і зразком чернечого життя та прикладом молитви і самопосвяти. Ще в умовах тоталітарно- комуністичного режиму, коли в нашій любій Україні народ був в кайданах, край у руїні, а ворог навіть молитись не давав, Владика Юліян в умовах великої небезпеки не побоявся стати на дорогу Господнього служіння і з послухом взяв тоді на свої плечі Христа ради тягар Архіпастирського служіння, пройшовши через Голгофу катакомб підпільної Української Греко-Католицької Церкви аж до її світлого Воскресіння. І коли в Україні впали мури безбожного Вавилону та прийшла хвиля свободи, святої пам'яті Владика Юліян з радістю разом з усіма підпільними владиками розпочав відновлювати структури нашої Церкви і загоювати духовні рани нашого народу. Сьогодні за заступництвом Пресвятої Богородиці, Яка прославлена на теренах Самбірсько-Дрогобицької єпархії нашого героїчного багатостраждального краю, в багатьох чудотворних іконах, якої він був ревним та послушним духовним сином, приносимо молитву нашу Господеві, щоб Всемилостивий Господь оселив його душу в місці світлому, в місці квітучому, в місці спокійному, де не має болізні ні печалі, ні зітхання, а життя безконечне. Вічна йому пам'ять!

єромонах Роберт Готц, Цюріх, Швейцарія
Узнав печальную весть, что владыка Юлиан Вороновский умер, я приношу моё соболезнование. Я знал, его долгое время. Мы все его хорошо будем помнить его. Я также всегда буду вспоминать наши с ним встречи во время моего пребывания в Трускавце.

Андрій Лопушанський, благодійник, засновник іменного фонду
Висловлюємо співчуття ієрархії та вірним УГКЦ з приводу великої втрати – смерті Владики Юліана Вороновського. Із глибоким сумом ми сприйняли звістку про те, що відійшов у вічність Владика Юліан. Знав його особисто, як людину дуже добрим і великим серцем, справедливу і авторитетну. Усе своє життя присвятив служінню Церкві. Владика Юліан витримав важкі часи тоталітарного режиму. З особливою вдячністю згадуватимуть Владику жителі Прикарпаття за його пошану і любов. Саме Він обороняв нас у часі переслідувань та долучився до відбудови Церкви, коли вона вийшла із підпілля. Своїм прикладом надихав усіх творити добро. Був учителем не тільки для священиків, але й для нас, мирян. Його смерть – непоправна втрата. Сумуємо разом з усіма, хто знав Владику, висловлюємо співчуття рідним. Вічна пам'ять!

с. Тереза Слота, СНДМ, Генеральна Настоятелька
Преосвященний Владико Ярославе! З глибоким сумом прийняли ми звістку, що упокоївся в Господі єпископ-емерит Самбірсько-Дрогобицької єпархії Кир Юліан Вороновський. Преосвященний Владика Юліян був вірним сином Української Греко-Католицької Церкви. Він вистояв у важкі підпільні часи. Як Архієрей, Добрий Пастир він сіяв правдиві зерна Божої Правди в людських серцях, вказуючи на вічні, непроминаючі вартості. Від імені Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії висловлюю Вам, духовенству і вірним Самбірсько-Дрогобицької Єпархії найщиріші співчуття та запевняю про молитву за упокій блаженної пам'яті Владики Юліяна в оселі праведних «у місці щасливому, місці спокійному, де немає болізні, ні печалі, ні зітхання, але життя безконечне». Вічна Йому пам'ять!

В. Цегенько, голова Старосамбірської державної районної адміністрації
Від імені районної державної адміністрації та особисто від себе висловлюю глибокі співчуття усій греко-католицькій спільноті з приводу непоправної втрати – смерті Преосвященного Владики Юліана Вороновського. Перестало битися серце мудрого душпастиря та богослова, вірного сина та великого патріота України. Сумуємо та молимося разом зі всіма, хто знав Преосвященного за упокій душі блаженної пам'яті владики Юліяна. Вічна йому пам'ять!

о. Володимир Сайчук, м. Львів
Зі Святими упокій Христе раба Твого, мого святителя, вчителя і духовного наставника Архиєрея Юліана, де немає болізні, ні печалі, ні зітхання, але Життя Безконечне. Вічная Пам'ять! В пам'яті гортаю сторінки дитинства, юності... Підпільні відправи вдома, зранку о 5 годині... сповіді, духовні настанови, благословення на службу у війську... Їм обидвом Великим Братам Вороновським: о.Василю і Владиці Юліану завдячую у формуванні мого священичого покликання. Лагідний о.Василь і вимогливий Владика Юліан, але обидва по-батьківськи добрі і завжди усміхнені. І неодмінне: "Отже, Мої дорогі..." отця Василя і "Пам'ятаймо!.." - Владики Юліана... Все пам'ятаю, і нічого не забуду! Святі у своїй простоті і доброті... гнані, переслідувані, мучені, але добрі і ревні до кінця, до смерті! Дякую Богові за них, за те, що мав можливість пізнати їх доброту і святість. Вони - взірець, еталон, ікона сучасного священика... Вічная Пам'ять! Вічная Пам'ять! Вічная Пам'ять!

Семінаристи Самбірсько-Дрогобицької Єпархії, УГКЦ, студенти Папської Колегії Покрова Пресвятої Богородиці м. Рим
З синівською скорботою та великим жалем висловлюємо наші найглибші співчуття з приводу непоправної втрати - смерті нашого духовного Батька і Наставника, Провідника і Пастиря Христового - Владики Юліана. Сповнені смутку, молитовно співпереживаємо з усіма духовними дітьми Преосвященного Владики Юліана Його таїнственний перехід до Небесного Отця. Світла пам'ять про Владику, як про люблячого і милосердного Батька, назавжди залишиться в наших серцях. З вірою та надією про воскресіння мертвих молимось про Його вічне блаженство в Небесних Оселях. Вічна Йому пам'ять!

Il Cardinale Leonardo Sandri, Prefetto della Congregazione per le Chiese Orientali
Eccellenza Reverendissima, appresa la triste notizia della morte dell'Ecc.mo Mons. Julian Voronovsky, MSU, Vescovo emerito dell'Eparchia di Sambir-Drohobych degli Ucraini, desidero esprimere la più fervida partecipazione al lutto e al suffragio, colmi di speranza nel Signore Risorto, per il compianto Presule. Si uniscono nel cordoglio orante l'Arcivescovo Segretario, Mons. Cyrii VasiP, il Sotto-Segretario, Mons. Maurizio Malvestiti, e i Collaboratori Ecclesiastici e Laici, La prego di voler trasmettere questi sentimenti airEcc.mo Mons. Yaroslav Pryriz, C.SS.R., Vescovo di Sambir-Drobobych degli Ucraini, ai parenti del Presule defunto e alla Comunità ecclesiale che lo saluta con gratitudine. Condividiamo l'Eucaristia offerta per la sua anima, ricordandone l'apprezzata testimonianza di fervoroso zelo sacerdotale, di sollecita disponibilità nel servizio della Chiesa, di impegno fecondo per la rinascita della comunità greco-cattolica in tempi difficili, e il diligente ministero di pastore generoso svolto per vent'anni con dedizione e fedeltà al vangelo. Lo affidiamo al Signore Gesù Redentore affinché, auspice la Vergine Maria e San Teodoro Studiti voglia donargli il premio eterno promesso ai fedeli discepoli e ai buoni pastori.

Владика Гліб (Лончина), єпарх Лондонський
Преосвященний і дорогий Владико Ярославе! Засилаю Вам та духовенству й вірним Самбірсько-Дрогобицької єпархії мої найсердечніші вислови співчуття з приводу смерти праведного й дорогого Владики Юліяна. Він і мені особливо дорогий не тільки як співбрат у монашестві, але як співсвятитель, який уділив мені архієрейську хіротонію. Пам'ятаю, як уперше зустрів я Владику, тоді отця ігумена, у Львові ще в далекому 1984 році, у часі підпілля, і з якою сердечністю він мене прийняв! Решта – це вже історія. Дякую Богові за дар життя Владики Юліяна, за приклад його монашого подвигу, за всеціле віддання Христові і його святій Церкві. Дякую Богові, що я мав нагоду ще попращатися з Владикою кілька годин до смерти. Сьогодні, коли ховаєте покійного Владику Юліяна на Чернечій горі в Уневі, підношу свої молитви до Бога за цього Праведника нашої Церкви. Підношу свої молитви і до цього Праведника нашої Церкви, щоб заступався за нас у Бога. Вічна йому, молитовна пам'ять!

Теми: Юліан (Вороновський)

Інші публікації за темою