У Дрогобичі Божественною Літургією за участі Апостольського нунція було розпочато новий навчальний рік [фото]

01 вересня 2012
Друк
Фото прес-служби СДЄ
Владика Ярослав (Приріз) дарує ікону Дрогобицьких священномучеників Апостольському нунцію Високопреосвященному Томасу Едварду
1 вересня до Катедрального храму Пресвятої Трійці на спільну молитву прийшли ректори та директори, викладачі й вчителі, студенти та учні навчальних закладів міста Дрогобича. На молитві були присутні представники міської влади, а також завідуючий Міським відділом освіти. Урочисту Божественну Літургію на благословення початку навчального року відслужив владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, у співслужінні Апостольського нунція архиєпископа Томаса Едварда Галіксона та священиків Дрогобицького деканату, а також викладачів Дрогобицької духовної семінарії. Богослужбовим співом Літургію супроводжував хор єпархіальної семінарії.

Перед початком Божественної Літургії вчителі та учні мали змогу приступити до Тайни Сповіді, щоб з чистим серцем, освяченим прийняттям Пресвятої Євхаристії, розпочати новий навчальний рік.

"Сердечно вітаю усіх та на початку цього навчального року складаю якнайщиріші побажання щедрих Божих ласк і благословення та успіхів на шляху реалізації Ваших благородних намірів", - звернувся до присутніх на молитві владика Ярослав. Єпископ зауважив, що здобути знання – ще не означає здобути мудрість. Адже є люди, які використовують свої знання на злі цілі. "Мудрість – це дар Святого Духа", - наголосив архиєрей. Окрім того, мудра людина завжди пам'ятає про те, що світ сотворений Богом, і про нього Господь турбується, людину ж Він кличе до вищих цілей (див. повний текст проповіді).

Наприкінці Божественної Літургії архиєпископ Томас передав присутнім сердечні вітання Cвятішого отця Венедикта XVI та уділив архиєрейське благословення. У своєму слові Апостольський нунцій звернувся зокрема до студентів Дрогобицької духовної семінарії. Архиєпископ Томас Едвард зауважив, що священиче служіння вимагає належного приготування. Відтак він побажав семінаристам стати у майбутньому ревними Христовими священиками.

Після завершення Божественної владика Ярослав на знак подяки подарував Високопреосвященному Томасу Едварду ікону Дрогобицьких священномучеників Якима, Віталія та Северина. Даруючи ікону, єпископ зазначив, що цей подарунок є великою цінністю для духовенства та вірних єпархії. Адже Дрогобицькі мученики своєю кров'ю освятили українську землю. Завдяки їхньому подвигу на цих теренах наприкінці минулого століття воскресла Українська Греко-Католицька Церква.

Відтак владика Ярослав спільно з Архиєпископом Томасом Едвардом здійснили чин освячення підрясників для семінаристів ІІ-курсу Дрогобицької духовної семінарії.

Опісля Апостольський нунцій у супроводі владики Ярослава відвідав Дрогобицьку духовну семінарію, де зустрівся з ректоратом, викладачами та студентами закладу. Високопреосвящений Томас також поспілкувався з ректорами та директорами навчальних закладів м.Дрогобича.

Згідно з програмою свого візиту до Самбірсько-Дрогобицької єпархії, Апостольський нунцій цього дня відвідав також Благодійний фонд "Карітас" у м. Дрогобичі, де ознайомився з різними напрямками соціальної праці цієї установи. Відтак Його Високопреосвященство відвідав Прокатедральний собор Покрова Пресвятої Богородиці у м.Самборі, а також ще один самбірський храм – церкву Різдва Пресвятої Богородиці, де знаходиться відома чудотворна ікона.

2 вересня Високопреосвященний Томас Едвард візьме участі у Божественній Літургії з нагоди 625-річчя м. Борислав.

о.Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Довідка

Високопреосвященний Томас Галліксон народився 14 серпня 1950 в місті Су-Фолс, США. У 1976 році прийняв священиче рукоположення. З 1981 року почав готуватись до дипломатичної служби Святого Престолу, навчаючись у Папській церковній академії. Захистив докторську дисертацію з канонічного права.

З 1 травня 1985 року Томас Ґалліксон перебуває на дипломатичній службі. Працював у дипломатичних представництвах Святого Престолу в Руанді, Австрії, Чехословаччині, Єрусалимі та Німеччині.

У 2004 році Папа Римський Іван Павло ІІ призначив священика Томаса Ґалліксона нунцієм у Тринідад і Тобаго, надавши йому сан титулярного архієпископа Бомарцо. 11 листопада 2004 року відбулася його єпископська хіротонія (головним святителем був кардинал Джованні Лайоло). Крім Тринідаду і Тобаго, архієпископ Ґалліксон одночасно був акредитованим нунцієм в інших численних країнах Центральної Америки: Багамські Острови, Домініка, Сент-Кітс і Невіс, Сент-Люсія, Сент-Вінсент і Гренадини, Антигуа і Барбуда, Барбадос, Ямайка, Гренада, Суринам, Гайана, а також апостольським делегатом на Антильських островах (Ангілья, Аруба, Британські Віргінські острови, Кайманові острови, Гваделупа, Мартиніка, Монтсеррат, Нідерландські Антильські острови, острови Теркс і Кайкос, Американські Віргінські острови).

21 травня 2011 року Папа Римський Бенедикт XVI призначив архієпископа Ґалліксона Апостольським Нунцієм в Україні.

Крім рідної англійської мови, архієпископ Ґалліксон володіє італійською, німецькою, французькою і чеською мовами.

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Апостольський нунцій, Катедральний собор, семінарія, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою