Владика Ярослав (Приріз) у VII-му неділю по П'ятидесятниці: "Чудо вимагає віри, тому що віра, яка співпрацює з ласкою, робить чуда"

23 липня 2012
Друк
Фото прес-служби СДЄ
Владика Ярослав (Приріз) вітає новопоставленого диякона Юрія Фока
22 липня преосвященний владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію у Катедральному храмі Пресвятої Трійці м. Дрогобича. Під час богослужіння єпископ рукопоклав у дияконський сан піддиякона Юрія Фока, випускника Дрогобицької духовної семінарії.

Звертаючись до вірних, єпископ розповів про духовне значення зцілення двох сліпців, про яких розповідалось у недільному Євангелії: "Два сліпці сьогодні мають своє особливе прохання до Господа – вони волають за Христом: „Помилуй нас Сину Давидів!"". За словами владики, обличчя сліпців випромінювали віру, тому Господь, торкнувшись їхніх очей, повернув їм зір. "Ісус немовби вимагає віри, бо чудо оздоровлення чи відповідь Бога можливі тільки тоді, коли людина дійсно бажає зустрічі з Христом," – додав архиєрей.

На думку владики, той, хто вірить, починає бачити світ "іншими очима": "Йому "відкриваються очі", подібно як відкрилися очі сліпцям: він бачить Бога в красі створіння, в св. Тайнах, бачить, що добро є могутнішим ніж зло". Відтак архиєрей зауважив, що як тільки в людини відкриваються духовні очі, вона не може мовчати про Бога. Саме тому оздоровлені сліпці почали після зцілення прославляти і проповідувати силу Господню.

Наприкінці проповіді владика Ярослав закликав вірних не боронити Божому Слову досліджувати наше нутро: "Можливо, ми інколи й відчуємо його вістря при зустрічі з нашими закоріненими гріхами та слабкостями, однак ці немочі є причиною наших бід і руйнують життя нам і нашим близьким". Пізнавши свій гріховний стан, нам слід впасти ниць у покорі перед Господом і просити про своє зцілення словами євангельських сліпців: „Сину Давидів, змилуйся над нами! Віримо, що можеш нас зцілити!"

Після завершення богослужіння єпископ привітав новопоставленого диякона Юрія Фока та подякував його батькам за християнське виховання сина. Владика також подякував усім, хто товаришував нововисвяченому диякону на його духовному шляху.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Катедральний собор, свячення, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою