Дрогобичани вшанували жертв НКВС-КДБ [фото]

20 липня 2012
Друк
Фото Петра ОРИЩИЧА
Молитва за жертвами НКВС-КДБ
15 липня у Дрогобичі на Полі Скорботи відбулася спільна молитва місцевої громади за невинно закатованих жертв більшовицької влади.

У 1939-41 роках більшовики нещадно фізично та морально знущалися над українцями: морили їх голодом, намагалися зруйнувати їхню віру та силу духа, а потім убивали. Більшовики закатували у дрогобицькій тюрмі тисячі невинних людей лише за те, що вони були українцями, любили свій край, рідну мову та культуру. Герої України пішли на тортури, знесли варварські знущання і загинули мученицькою смертю. Своїми життями заплатили за те, щоб ми дочекалися того священного часу, щоб жити у вільній державі. 14 липня 1991 року 486 домовин з останками невинних жертв перепоховали із в'язниці, що на вулиці Стрийській, на Поле Скорботи.

У 21 річницю перезахоронення українських синів і дочок дрогобичани під проводом священиків: о.Ігоря Цмоканича, о.Романа Гринаша та о.Софрона Яциківа (ЧСВВ) спільно помолилися за душі невинно убієнних. Отці відслужили поминальну панахиду, після чого окропили братські могили і промовили короткі проповіді.

«Згадуючи сьогодні невинних жертв, не згадуймо про людську помсту, бо вищою за неї є помста сумління і Господня справедливість. Пам'ятаючи трагічне минуле, ми повинні робити все, щоб ці страшні події більше ніколи не відбулися у нашому майбутньому,» – сказав о.Ігор Цмоканич у своїй проповіді.

Отець Софрон Яциків наголосив, як важливо залишатися християнином у будь-яких умовах. «Будьмо сильними, борімося проти зла та насильства любов'ю і милосердям. Господь – милостивий суддя, Він кожному воздасть за діла його».

Молимо Бога, щоб нас більше ніколи не торкнулось чорне крило людської жорстокості. Це велика трагедія українського народу, забути яку не маємо права. У цей нелегкий час говорімо собі, що ми – християни, не забуваймо про Господню опіку та ласку. І пам'ятаймо, що саме завдяки цим героям ми живемо сьогодні у вільній країні.

Вічна Пам'ять і Слава Героям!

Повідомила
Настя Камінська

ФОТОРЕПОРТАЖ

Автор світлин Петро ОРИЩИЧ

Теми: Дрогобицький деканат

Інші публікації за темою