Владика Ярослав під час ювілейних святкувань у с. Михайлевичі на Дрогобиччині: "Божа сила – пріоритет нашого життя, якого ми маємо постійно шукати" [фото]

15 липня 2012
Друк
Фото прес-служби СДЄ
Владика Ярослав (Приріз) здійснює чин водосвяття у с. Михайлевичі на Дрогобиччині
14 липня греко-католицька громада с. Михайлевичі на Дрогобиччині святкувала 100-літній ювілей місцевого храму. До урочистої події мешканці Михайлевич подбали про віднову святині. З цієї нагоди до парафії прибув владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький, який здійснив чин посвячення храму після реставраційних робіт. У спіслужінні о. Анататолія Полянка (декана Лішнянського), о. Остапа Максима (адміністратора парафії) та священиків Лішнянського деканту архиєрей відслужив Божественну Літургію.

У пастирському зверненні до вірних єпископ наголосив: "Сьогодні хочу заохотити всіх вас, щоби ви завжди пам'ятали, що будова храму у вашій парафії не закінчилася 100 років тому, але триває по сьогодні". Архиєрей пояснив вірним, що мова йде про храм живий, нерукотворний, котрим є кожна людська душа. З огляду на це владика Ярослав закликав віруючих належно дбати про храми своїх душ.

Пояснюючи слова недільного євангельського читання, в якому розповідалось про воскресіння дочки начальника синагоги та оздоровлення кровоточивої жінки, єпископ зазначив: "Ісус Христос йде до дому Яіра в натовпі, коли до нього наближається безнадійно хвора жінка. Ми повинні серед шуму і гамору (євангельського „людського натовпу") цьогочасного життя знайти те, що нам потрібно – Господа; незважаючи на всі перешкоди, „протиснутись" і „доторкнутись" до Нього, як це зробила кровоточива".

Описуючи віру кровоточивої жінки, владика Ярослав зауважив, що її віра була особливою, адже випливала з досвіду, що не можна „надіятись на князів, на синів людських, бо в них нема спасіння". Підтвердженням сильної віри кровоточивої жінки, на думку єпископа, є той факт, що у Великому покаянному каноні св. Андрей Критський ставить її за приклад і закликає нас молитись: „Наслідуй кровоточиву, нещасна душе, припади, візьмись за ризи Христові, щоб визволитись тобі від ран і почути від Нього: "Віра твоя спасла тебе"". Відтак єпископ додав, що сьогодні, коли минуло 2 тисячі років з часу народження Богочоловіка, Божа сила й надалі залишається відкритою й доступною: "Вона – у Церкві і таїнствах, навколо яких „тиснеться багато людей", однак не кожний зцілюється". Причину духовних невдач людей владика вбачає у слабкій вірі: "Якщо ми очікуємо на Боже чудо, то повинні очікувати тільки на Божу силу, а не сприймати її як один із засобів для досягнення бажаного".

Після завершення богослужіння владика Ярослав подякував о. Остапу Максиму (адміністратору парафії), жертводавцям та вірним с. Михайлевич за турботу про віднову Божого храму. У свою чергу, священик від імені цілої громади вірних подякував архиєрей за душпастирський візит.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Лішнянський деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою