Владика Богдан (Дзюрах) під час прощі у Биличах на Старосамбірщині: "Ми є тут, бо ми – жива Церква" [фото&аудіо]

11 червня 2012
Друк
Упродовж 9-10 червня до с.Биличі, що на Старосамбірщині, прибували тисячі паломників з різних куточків Львівської області, щоб занести перед престол Всевишнього за посередництвом Пресвятої Богородиці свої молитви й прохання. Щороку тут в неділю Всіх святих відбувається зальноєпархіальна проща Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Участь в паломництві беруть понад 10 тисяч вірних.

Напередодні, 9 червня, до Билич у пішу прощу в супроводі священиків вирушили вірні з м.Самбора. Для самбірчан це паломництво стало вже доброю традицією. Кожного року серед паломників присутні випускники шкіл, які складають Богові подяку за час навчання у школі і просять благословення на подальше життя. Іншим паломницьким маршрутом 9 червня вирушили до Билич вірні Старосамбірського деканату, які цього дня подолали близько 30 км. Під час піших прощ священики виголошували повчальні науки, вірні ж приступали до святої тайни сповіді.

Увечері, 9 червня, паломники взяли участь у богослужіннях біля чудотворного джерела у Биличах. Тут відбулось також представлення мирянських спільнот Самбірсько-Дрогобицької єпархії за участі о. Любомира Митника (голова Комісії у справах мирян) та о. Василя Нестера (голова Комісії у справах родини). Рано-вранці учасники піших паломництв та нічних чувань взяли участь у Божественній Літургії.

IMG_6079

Цього року урочисту Божественну Літургію на запрошення місцевого єпарха очолив преосвященний владика Богдан (Дзюрах), секретар Синоду єпископів УГКЦ, у співслужінні владики Ярослава (Приріза), єпископа Самбірсько-Дрогобицького, та близько 100 священиків єпархії.

"Приходимо сюди, покинувши свої рідні домівки, щоденні заняття, полишивши своїх сусідів; приходимо особисто, з родинами, дочками й синами, приходимо сюди до джерела, яке б'є Божою благодаттю; приходимо до джерела, щоб втамувати нашу спрагу, але не лише до джерела фізичного, з якого б'є цілюща вода свята, приходимо до джерела, яким є сам Господь Бог", – з такими словами звернувся до паломників владика Богдан (див. повний текст проповіді єпископа).

Єпископ наголосив, що Бог є істинним джерелом життя. Упродовж історії ворог Божий намагався зруйнувати цілюще джерело у Биличах, докладав зусиль, щоб перегороди шляхи, що ведуть до цього святого місця. Усе це робилось для того, щоб люди не поклонялись живому Богові та щоб забули про джерело, яке б'є з української землі. Однак ворог зазнав невдачі в своїх намірах.

IMG_6052

Архиєрей пригадав вірним слова Старого Заповіту, де Бог скаржиться на Свій народ, кажучи: "Подвійний бо злочин учинив народ мій: покинули мене, джерело води живої, і повикопували собі копанки, копанки діраві, що води не держать" (Єр. 2, 13). Єпископ зауважив, що сьогоднішня чисельна присутність прочан свідчить, що народ пам'ятає про Бога: "Ми сьогодні є тут як діти Божі, і Господь не скаржиться на нас, але дякує нам, кажучи: «Діти мої дякую вам, що ви не зробили гріха боговідступства; навіть коли Вас намовляли до цього, ви не шукали собі рятунку поза Мною; навіть коли вам перешкоджали, коли вам погрожували, коли вас до темниць саджали, ви не відступили від Мене, і Я сьогодні хочу бути разом з вами, як ви були зі Мною, і хочу вас поблагословити як Мій вірний Божий народ»".

За словами владики Богдана, прийшовши до Билич, кожен віруючий приніс з собою живе джерело води. Адже з кожного, хто вірує в Христа, б'є струменем вода, що тече у життя вічне. "Тут не одне джерело", – підсумував владика. – "Скільки є віруючих людей, стільки тут є живих джерел, починаючи від найстаршої особи – бабці, дідуся, – які, не зважаючи на свій похилий вік, прийшли сюди і свідчать про свою живу віру. Тут із сердець нашої молоді б'ють джерела молоденькі, які не спокушаються привабливими оманами та обіцянками диявола, котрий каже не шукати води живої, але забавлятись, втішатись джерелами отруйної води, розкішшю, забавами й розпустою".

Наостанок владика закликав усіх не шукати джерел отруйних вод, але копати джерела води живої, завдаток якої ми отримали у тайні хрещення.

Після завершення Святої Літургії владика Ярослав прочитав молитву до Пресвятої Богородиці, в якій звернуся до Небесної Матері про заступництво усіх вірних, цілого українського народу. Відтак єпископ склав подяку владиці Богданові за його молитовну присутність у відпустовому місці та подарував ікону Пресвятої Богородиці Неустанної Помочі. Владика Ярослав подякував о. Володимиру Нестеру, який душпастирює у Биличах та трудиться над розбудовою паломницького місця, за дбайливе приготування цьогорічної прощі. Слова подяки лунали також й на адресу жертводавців та представників влади на Старосамбірщині, які завжди сприяють в організації паломництва у Биличах.

АУДІОЗАПИС ПРОПОВІДІ ВЛАДИКИ БОГДАНА (ДЗЮРАХА)

ФОТОРЕПОРТАЖ

о. Олег Чупа,
Прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Богдан (Дзюрах), Биличі, Старосамбірський деканат, проща, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою