Владика Ярослав взяв участь у святкуванні 165-ліття храму в с. Старий Кропивник на Дрогобиччині [фото]

23 травня 2012
Друк
Фото прес-служби СДЄ
Святкування 165-ліття храму в с. Старий Кропивник на Дрогобиччині
22 травня, на свято Перенесення мощей св. Миколая Чудотворця, вірні с. Старий Кропивник Підбузького деканату відсвяткували 165-літній ювілей з дня освячення місцевого храму. Для участі у спільній святковій молитві до парафії прибув владика Ярослав (Приріз), єпископ Самбірсько-Дрогобицький. У співслужінні священиків Підбузького деканату та інших деканатів єпархії архиєрей очолив Божественну Літургію.

«Святий Отець Миколай дає нам гарний приклад живої, діяльної та жертвенної любові до Бога і ближнього», - зазначив єпископ, вітаючи вірних з храмовим празником. Його любов до ближнього є всеобіймаючою, повною милосердя і готовою допомогти в кожній потребі душі й тіла. Пригадуючи про відповідальність людини перед Богом, владика Ярослав додав, що Бог виноситиме суд щодо людини в залежності від того, чи чинила вона діла любові й милосердя: «Істинно, кажу вам: усе, що ви зробили одному з моїх братів найменших — ви мені зробили» (Мт. 25, 40).

Звертаючи увагу вірних на багатство церковної літургійної традиції, архиєрей наголосив: «Щотижнева служба, присвячена св. Миколаю, є справжнім віддзеркаленням культу цього Святителя у нашій Церкві та народі». У піснеспівах цієї служби св. Миколай величається як "вселенський світильник", "співчутливий і добролюбовий", "ревний рятівник і справжній заступник", "окраса Церкви", "доброта архиєреїв", "монахів похвала", "великий заступник", "милосердний опікун і заступник, всіх терплячих потішитель". Незважаючи на те, що від історичного часу життя св. Миколая минуло вже 17 століть, він чує всі прохання людські й даною йому від Бога благодаттю не лише виконує їх, але й випереджає. У підсумку, характеризуючи покровительство св. Миколая Чудотворця, архиєрей сказав: «Цей святий допомагає людям на суші й на морі, у в'язницях і лікарнях; він допомагає кожній родині й кожній людині, яка просить його допомоги; він допомагає Церкві й суспільству».

Після завершення богослужіння владика Ярослав привітав вірних з ювілеєм храму та подякував священику парафії – прот. Андрію Савці – за душпастирське служіння у Христовому винограднику. З нагоди ювілею єпископ пригадав вірним, що їхній храм був і залишається духовною святинею, місцем Божої присутності, домом молитви, школою української національної свідомості: «Немає більшої виховної сили, ніж сила Церкви, в якій діє сила Божа. Це вона виховує народ та прищеплює у душі людини ті християнські чесноти, які зроблять з неї доброго і мудрого громадянина».

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Фоторепортаж

Теми: Підбузький деканат, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою