У Дрогобичі відбулось святкування року священномучеників Віталія, Якима та Северина

27 червня 2011
Друк
Фото прес-служби СДЄ
Блаженні Яким, Віталій та Северин
25 та 26 червня у м. Дрогобичі відбулись святкування року Дрогобицьких священномучеників Віталія, Северина та Якима. Урочисте святкування відбулось у храмі, який освячених на честь згаданих мучеників.

Увечері 25 червня владика Ярослав (Приріз) у співслужінні численного духовенства та вірних відслужив велику вечірню з литією. Опісля єпископ у пастирському слові наголосив присутнім на подвигу Дрогобицьких мучеників, приклад життя яких є закликом до святості. Єпископ звернув увагу на те, що цьогорічний храмовий празник припадає на 26 червня – день, коли отці Северин і Яким у 1941 році відслужили останню Святу Літургію і востаннє молилися за своїх вірних тут, на землі, а тепер, через декілька десятиліть, ми теж творимо молитовний спомин, але вже просимо їхньої молитви за нас із небес. Відтак владика Ярослав освятив воду на подвір'ї перед храмом.

26 червня розділити радість святкувань разом із вірними прибув владика Юліян (Вороновський), правлячий архиєрей Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Єпископ очолив Божественну Літургію та освятив новий іконостас храму. "Нелегко було нашим новомученикам пити чашу терпінь, однак підкоривши власну волю – Божій, їм це вдалось," - зазначив у проповіді під час Літургії митр. прот. Тарас Гарасимчук, канцлер єпархії.

Як повідомив прот. Іван Паньків (Дрогобицький декан), завершальним акордом храмового празника став 5-й фестиваль духовно-патріотичної пісні. У репертуар цьогорічного фестивалю було включено твори про те, що є для кожного українця найсвятішим – Бог, батьки, рідна земля. Своєю щирістю і майстерністю виконання юні учасники заволоділи увагою глядачів і отримали гучні аплодисменти та подяки.

Нагадаємо, що 2011 рік декретом правлячого архиєрея владики Юліяна (Вороновського) проголошений у Самбірсько-Дрогобицькій єпархії роком священномучеників Якима, Віталія та Северина. Згадані священики були ченцями-василіанами Дрогобицького Свято-Троїцького монастиря. У 1940-х роках вони загинули мученицькою смертю у дрогобицьких катівнях НКВД. Впродовж 2011 року урочисті святкування року Дрогобицьких мучеників відбуваються у всіх 20-ти деканатах Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії