SDE

Раритети музею

Друк E-mail

Мощі Святого священомученика Йосафата

(їх перевезено до музею з монастиря, що в Перемишлянах)



Йосафат КУНЦЕВИЧ (1580-1623 р.р.) — український церковний діяч, греко- католицький  Архиєпископ Полоцький (з 1618 р.). Йосафат Кунцевич — єдиний  загальнокатолицький український святий.

Пасмо волосся Митрополита Андрея


Накидка Митрополита


Антимінс, освячений митрополитом Андреєм


Митрополит Андрей ШЕПТИЦЬКИЙ (1865-1944 р.р.) — восьмий (після відновлення  Галицької митрополії в 1808 р.) Митрополит Української греко-католицької  церкви. Народився у Прилбичах на Яворівщині. Вступив на владичий престол  Митрополита Галицького, Архиєпископа Львівського і Єпископа Кам'янця- Подільського у віці 35 років, інтронізації відбулася 17 січня 1901 року в  архикатедральному соборі святого Юра у Львові. Триває процес  беатифікації  Митрополита Андрія Шептицького. Єврейська громада України визнала  Митрополита  Шептицького праведником світу.

Тюремна подушка Патріарха  Йосифа


Омофор Патріарха Йосифа


Особисті речі Патріярха Йосифа

(тюремна сорочка, носовичок, піжама, шкарпетки, у яких він був похований (після перезахоронення їх було передано до нашого музею))

Патріарх  Йосиф СЛІПИЙ, Верховний Архиєпископ, Кардинал і Митрополит (1944- 1984).  Народився  на Тернопільщині в лютому 1892 р. Він був науковцем, ісповідником  віри та міжнародним захисником переслідуваних християн. Після завершення  навчання у Львові, Інсбруку (Австрія), Римі й Парижі став професором і ректором  (1928-1944) Львівської семінарії та Богословської академії. 11 квітня 1945 радянська  влада заарештувала  Архиєпископа Йосифа. Він провів 18 років у сталінських тюрмах,  таборах праці та на  Сибіру, де здобув ім’я безстрашного свідка віри.Упродовж  наступних двадцяти років  Патріарх Йосиф намагався активізувати життя Української  Греко-Католицької Церкви на  Заході. Він заснував Український Католицький  університет і збудував церкву святої  Софії в Римі. Помер 1984 року. У 1992 році його  останки перевезли до Львова, де вони за  участю понад мільйона вірних згідно з його  волею поховані в соборі святого Юра.

Копія грамоти Берестейської унії


Берестейська унія — об'єднання греко-православної церкви України та Білорусі з римо- католицькою церквою за умов підлеглості православних Папі Римському, визнання  основних католицьких догматів і збереження православної обрядовості. Унію формально  й офіційно проголошено на церковному соборі в Бересті 1596 року.


Бронзовий хрест

(прострілений радянським солдатом; переданий до музею зі села Стара Сіль Старосамбірського району)

Теми: Єпархіальний музей

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори